Несправності кран-балок: причини, наслідки та рекомендації

18.07.2022

Кран-балки, які на сьогоднішній день є найпоширенішим видом вантажопідіймального кранового обладнання на вітчизняних підприємствах, як і будь-яка техніка, котра піддається великим навантаженням, час від часу виходять із ладу. І багатьох фахівців підприємств, де використовують підвісні або опорні кран-балки (https://kzpto.com.ua/uk/kran-balka-oporna/), цікавить питання про те, як можна запобігти їх поломкам, бо це призводить до простою техніки, необхідності дорогого ремонту та, відповідно, збитками для власників бізнесу.

Мінімізувати витрати, пов’язані з роботами по ремонту кран-балок, допоможе їх своєчасний технічний огляд, а також вміння вчасно розпізнати поломку та визначити причини її виникнення. Саме про те, які основні несправності кран-балок бувають і чому вони виникають, ми розповімо в цій статті.

Найбільш поширені поломки кран-балок

До основних типів поломок кран-балки відносяться:

  1. Нагрівання електродвигуна та/або редуктора до температури понад 90 градусів за Цельсієм. У більшості випадків причиною такої несправності буває регулярне перевищення показника допустимої вантажопідйомності крана, внаслідок чого відбувається швидке зношування підшипників валів, зубчастих коліс механізмів або поломка окремих їх зубів.
  2. Буксування ходових коліс кран-балки або візка, що є результатом забруднення рейкових колій або свідчить про попадання мастильних матеріалів на робочу поверхню тіл кочення.
  3. Підвищений перекіс крана через «забігання» однієї зі сторін вантажопідйомного обладнання. Причиною такого дефекту кран-балки є перекіс осей ходових коліс або різна частота їх обертання.
  4. Уповільнення швидкості руху. Причина — надмірна затяжка пружини замикаючого гальмівного механізму.
  5. Ривки та поштовхи в процесі руху крана. До таких наслідків може призвести вихід із ладу одного з електродвигунів механізму, який відповідає за переміщення машини по рейкових коліях.
  6. Відсутність обертання роторів електромотора після включення ручки пульта управління. Причина — обрив електромережі або перегорання запобіжників, встановлених у мережі керування.

Ще раз акцентуємо Вашу увагу на тому, що це лише основні несправності кран-балок, з якими найчастіше стикаються власники такого вантажопідйомного обладнання. Насправді їх набагато більше і своєчасно визначити характер та причину виникнення тієї чи іншої несправності може лише фахівець.

До загальних причин, що призводять до поломок кран-балки, можна віднести:

  • нехтування термінами проведення ТО, вказаними виробником в інструкції до даної техніки;
  • порушення правил експлуатації крана;
  • регулярні перенавантаження;
  • недостатня кваліфікація оператора та обслуговуючого персоналу;
  • порушення правил монтажу даного кранового вантажопідіймального обладнання.

Монтаж кран-балки власними силами може призвести не тільки до некоректної її роботи, а й до нещасних випадків на виробництві. Щоб цього уникнути, зверніться за допомогою до фахівців флагману українського кранобудування – Київського заводу підіймально-транспортного обладнання. На цьому підприємстві спеціалізуються на проектуванні, виробництві та монтажі кранів мостового типу, у тому числі і кран-балок, а також несуть повну відповідальність за їх безпроблемне функціонування та безпеку роботи. Ставши клієнтом КЗПТО, Ви на власному досвіді відчуєте всі переваги такої співпраці.

Більш докладну інформацію Ви можете отримати на заводському сайті. Посилання — тут.