5 порад як оптимізувати ваше стелажне зберігання

08.08.2022

Стелаж — найправильніше розв’язання проблем зберігання поклаж різних габаритів, конфігурації та ваги. Їх грамотний підбір ефективно підвищить робочі процеси та створить порядок у приміщенні. Завдяки їхній відмінній стійкості, вони можуть експлуатуватися в складах тривалий час. Стелажні системи допоможуть раціонально зберігати речі в належному стані та збільшити площу складського простору.

На полицях стелажів від підлоги до стелі є можливість легко розміщувати різні вантажі виробничого призначення та для інших задач. При їх купівлі варто прислухатися до деяких професійних порад які ми отримали від спеціалістів компанії Sklad Service.

Враховуючи тип товару, тари та спосіб їх зберігання стелажні системи поділяються на кілька видів.

Палетні системи

Для зберігання ящиків, бочок, рулонів та інших поклаж великих габаритів та тоннажу, варто придивитися до палетних стелажів, які є надійним та зручним варіантом для збереження важких вантажів. Їх можна встановлювати в складах різної площі:

  1. Компактних приміщеннях.
  2. Будівлях середніх розмірів.
  3. Просторих логістичних центрів.

Існує можливість виготовлення таких товарів з заданими параметрами за індивідуальними мірками замовника.

Шатлові стелажі

Якщо власник має компактне складське приміщення, то доцільніше купуватиме набивні та стелажні конструктиви шатлового типу. В порівнянні з іншими виробами, вони  більш місткіші та компактніші через відсутність міжрядових проходів. Це дасть змогу заощаджувати простір, при цьому вони не потребують роликів для переміщення. Такі вироби підходять для великогабаритних речей і здебільшого їх застосовують на великих індустріальних базах та підприємствах з логістики.

Мезоніни

При обмеженій квадратурі складів і високих стелях чудовими моделями стануть мезоніні конструкції з багатьма ярусами. Спеціальний робочий майданчик та щаблі дозволять створити багаторівневі зони зберігання та оптимізують ручну працю, виключивши застосування простої підсобної техніки (візків). Такі пристрої поверховістю від 2 до 4 ярусів купують для гіпермаркетів, фармацевтичних та промислових підприємств. Мезоніни з металу можуть витримувати вагу до десяти тонн.

Консолі

Консольні стелажні конструкції витримують широкий діапазон навантажень та підходять для тримання на них довгомірних вантажів різноманітної маси та форми. На таких полицях спідручно розташовувати дерев’яні обаполи чи дошки, а також залізні швелери чи арматуру.

Архівні стелажні системи

Такий тип конструкції призначається для збереження невеликих поклаж, таких як секретна та цінна документація, паперові теки та реєстри, канцелярія та архівні документи. Такі мобільні системи дозволяють збільшувати обсяг зберігання і тому їх встановлюють в:

  • архівах;
  • банках;
  • бібліотеках;
  • офісах;
  • адміністративних будівлях.

Вони достатньо зручні у використанні та набагато дешевші за стаціонарні, а додаткові комплектуючі до них здатні розмежовувати площу складських приміщень на різні області. Це дозволяє одночасно виконувати декілька виробничих процесів чи зберігати різні категорії продукції.