Як вибрати шкільне взуття: на що звернути увагу

12.08.2022

Невдовзі почнеться новий навчальний рік, а це означає, що діти повинні бути у всеозброєнні — бути готовими до школи. Звичайно ж, одним із найбільш важливих елементів є шкільний гардероб, зокрема взуття.

Шкільне взуття має відповідати багатьом вимогам. По-перше, воно повинно дотримуватися єдиних правил (майже завжди із поєднанням таких слів, як «плоский», «чорний», «полірований»). По-друге, воно має бути довговічним, тому що його дитина буде носити майже щодня, і використовуватиме не лише у класі, а й на вулиці під час ігор. Нарешті, і найголовніше, взуття має бути зручним і підтримувати ноги, що не припиняють свій ріст.

Існує безліч бюджетних варіантів дитячого взуття, і хоча економія часто є благом, це та область, де ви дійсно отримуєте те, за що платите. Взуття оптом, до речі, дозволить не лише зекономити, але й отримати цілком пристойні моделі. Загалом, дешевше взуття менш щадне для ніг і, як правило, досить швидко зношується.

Отже, як же вибрати найкраще шкільне взуття для вашої дитини?

Як правильно підібрати розмір?

В ідеалі рекомендується вимірювати ноги ваших дітей у взуттєвому магазині, але є й інші можливості. Ви можете купити інструменти для вимірювання стопи в інтернеті, або, як альтернатива, є кілька безкоштовних варіантів. Наприклад, можна завантажити паперовий вимірник у форматі PDF, який можна надрукувати вдома. Тим не менш, ви повинні точно дотримуватися інструкцій, оскільки неправильний друк зробить вимірювання марними — важливо, щоб він роздруковувався точно в коректному розмірі.

При самостійній купівлі або примірянні взуття загальне практичне правило полягає в тому, що для пальців має залишатися близько півсантиметра вільного простору. Тим не менш, навіть дуже хороше шкіряне взуття, швидше за все, спочатку буде здаватися жорстким. У цьому випадку найкраще попросити вашу дитину походити у взутті по дому деякий час, перш ніж він повернеться до школи.

Крім того, слід уважно ставитись до розмірів, що вказуються на взутті. В європейських розмірах передує буква E (наприклад, E29), тоді як, наприклад, у британських — іноді передує буква S для невеликих розмірів або L для великих. Тобто, при вимірюванні важливо знати, на яку систему розмірів орієнтуватися із самого початку.

Які види застібок використовуються у взутті?

Дітям подобається все яскраве, незвичайне. Проте різнокольорові шнурки навряд чи пасуватимуть для шкільного взуття. Крім того, маленьким дітям важко якісно зашнурувати свої черевики, які в результаті будуть часто розв’язуватися. Дітям молодшого віку найкраще підійдуть сліпони або застібки на липучці — вони не вимагатимуть зайвих зусиль і цілком практичні.

Наскільки товста/тонка підошва?

Це важливий фактор, тому що тонкі підошви навряд чи зможуть забезпечити достатній теплозахист або амортизуючий комфорт. Також вони можуть швидко зношуватись. З іншого боку, все, що надто товсте, може виявитися надто важким, щоб у ньому можна було легко та комфортно пересуватися. Тобто, треба знайти так звану «золоту середину», щоб дитяче взуття оптом повністю задовольнило потреби і вписалося у виділений для цього бюджет.

Наскільки легко чистити?

Деяке взуття досить просто протерти, щоб воно стало чистим — що ідеально підходить для батьків дитини. Однак шкіряне взуття вимагатиме більшого — а саме щоденного полірування. Насправді швидко відполірувати взуття за допомогою щітки і мазка поліролі не так складно. Але необхідно враховувати силу, з якою проводиться полірування. Оскільки потерта шкіра швидко починає лущитися, виглядати неохайно, то правильний догляд за нею зможе, як то кажуть, продовжити їй життя.