Доставка товару з Китаю в Україну. Як розрахувати вартість?

18.08.2022

Доставка з Китаю – це більше, ніж просто перевезти товар з однієї точки світу в іншу. Це цілий процес, який потребує уваги, різносторонніх знань та досвіду. Якщо ви вже визначилися з товаром, обрали постачальника, то зараз для вас головне питання – скільки коштує доставка з Китаю в Україну і, як формується ціна послуги. Про це читайте далі.

Чинники, від яких залежить вартість доставки

Перший фактор — розмір, вага і кількість товару. Саме з цих показників може початися прорахунок вартості доставки. Завдяки детальному опису вантажу логісти підбирають відповідний код товару для оплати митних платежів.

Часто досвідчені імпортери, які звертаються за прорахунком, не описують товар а зазначають його приналежність до господарської групи або електроніки. Наприклад, до електронних товарів належать ті, що працюють від мережі, з батарейками (акумуляторами).

Найважливіші характеристики:

  • фактична вага. Тобто вага товару + тара і упаковка. Визначається, коли вантаж зважують;
  • об’єм вантажу в м3.

Спосіб доставки та вартість

Ціна доставки, звичайно, залежить не тільки від вагових характеристик та виду вантажі, а й від способу доставки, що обрав замовник. Доставка у зручний спосіб залежить від бюджету підприємця, запланованих термінів доставки.

  • Авіаперевезення – найоперативніша доставка, але з найвисокою вартістю. Чекати вантаж потрібно 3 до 10 днів. Сьогодні, коли час грає надважливу роль, доставка літаком – прекрасне рішення. Особливо для великих бізнесів. Авіадоставку використовують для перевезення трендових та проектних вантажів, тестових партій, швидкопсувних товарів. Наприклад, продукти, електроніка, запчастини.
  • Залізничні перевезення, як правило, мають можливість перевозити негабаритні, великовагові і об’ємні вантажі. Вони за показником «ціна-якість» дешевші, ніж авіадоставка, та дорожчі, ніж морські перевезення.
  • Морські контейнерні перевезення везуть все – вони не мають обмежень у габаритах вантажу. Термін доставки – 55-60 днів. Морем відправляється два типи контейнерів: FCL (Full container load) – повне завантаження контейнеру; LCL (Less than container load) – часткове завантаження – збірний вантаж від кількох замовників.

Чому вартість доставки може відрізнятися?

Мабуть, у кожного підприємця була ситуація: на початку сказали одну вартість доставки з Китаю в Україну, а потім виявилося, що вона вища або нижча. Чому це відбувається? Є кілька варіантів:

  • постачальник надав приблизні дані, по яким зробили розрахунок;
  • постачальник переупакував товар, тому додалась додаткова тара;
  • постачальник розфасував товар, потому з’явилася більша кількість коробок;
  • надані заміри некоректні.

Як себе захистити?

Логістична компанія повинна коректно зафіксувати тариф. Компанія M3Cargo для своїх клієнтів робить індивідуальний комплекс розрахунків та фіксує формулу прорахунків. Таким чином, тариф справедливий та прозорий.

Що важливо:

  • постачальник повинен надати замовнику правильні фінальні заміри вантажу до відправки;
  • вислати оновлений пакувальний з новими замірами агенту;
  • краще, якщо у обраної логістичної компанії є власний склад у Китаї. Тоді компанія може надати вам остаточні дані, коли вантаж прибуде на склад;
  • у контракті з логістичною компанією повинні бути зафіксовані всі пункти, що ми зазначили вище.