CeFi: що таке централізовані фінанси у криптовалюті

31.08.2022

CeFi (англ. Centralized Finance — укр. централізовані фінанси) — це технологія, яка була революційною до появи децентралізації. Вона поєднує безпеку та зручність фінансових транзакцій та послуг із перевагою децентралізованих фінансів — прибутковістю. Якщо ви хочете зрозуміти принцип CeFi, почніть з розуміння поняття «централізація» у цій статті від ЦеКрипто.

Що таке централізація?

Централізація — це процес, за якого прийняття рішень і планування концентрується всередині певної організації та здійснюється органом управління чи керівником (часто одним). Тобто орган управління (центральний офіс) централізованої організації, який складається з керівників та спеціалістів, має повноваження приймати рішення. Підпорядковані органи одержують від офісу розпорядження. Приклади CeFi у житті:

  • У реальному світі це вся фінансова система: біржі, банки, інвестиційні фонди, страхові компанії тощо.
  • У крипті це великі та популярні криптовалюті біржі: Binance, Coinbase тощо. Підбірка статей про криптовалюту стане вам у нагоді, якщо ви хочете дізнатися більше про ці й інші криптобіржі.

CeFi у криптовалюті

Користувач може взаємодіяти з централізованими криптобіржами за дозволами та алгоритмами, які чітко встановлені обраною біржею. Гроші в цьому випадку зберігаються на гаманцях криптовалютної біржі, тобто користувач не має приватного ключа й, відповідно, доступу до власного рахунку. У такому випадку біржа зобов’язується створювати гаманці та контролювати їхню безпеку й взаємодію з іншими гаманцями. А користувачі зі свого боку зобов’язується дотримуватися обмежень, які встановила біржа: на валюту для торгівлі, на операції, на депозит/вивід коштів з біржі тощо.

До того ж, централізовані фінанси дозволяють вам отримувати пасивний дохід. CeFi має криптовалютної рахунки, які схожі на традиційні ощадні рахунки наземних банків, але вони пропонують більший відсоток до вкладу. Як і в звичайних банках, ці виплати залежать від того, що ця крипто біржа дає позики різним користувачам. Наприклад, трейдери чи фонди часто беруть у борг фінанси для збільшення прибутків. Але існують ризики криптовалютних депозитів, бо вони не мають страхування від держави, на відміну від звичних банківських рахунків.

Ризики CeFi

  • Користувач CeFi не має доступу до власного гаманця, тож точно не знає, що буде робити постачальник CeFi послуг з його фінансами.
  • Відсутні органи, які контролюють CeFi проекти, тому й немає норм щодо рівня небезпеки та ризику.
  • Депозити не мають державного страхування, яке зазвичай захищає вклади в звичайних банках.
  • Постачальники за власним бажанням можуть заморожувати ваші гаманці протягом якогось часу, і часто на це неможливо вплинути.

Криптовалюта сьогодні безперервно розвивається, тому й CeFi й DeFi займають усе більше місця у світі крипти. І чим швидше ви володієте інформацією про це, тим більше можна заробити. Тому шукайте найактуальніші новини та події у світі криптовалюти у каналі ЦеКрипто у Telegram.