Робота в Західній Європі — які потрібні документи?

06.09.2022

Приїжджаючи в одну з країн Західної Європи, ви повинні пам’ятати про необхідність виконання всіх формальностей. Робота в Європі вимагає наявності відповідних документів, які дозволять адаптуватися до вимог місцевого законодавства. Варто знати, які документи необхідно мати при собі, щоб правильно оформити адміністративні формальності, що дозволить вам легально працевлаштуватися.

Робота в європі для Українців — чи потрібен дозвіл?

Однозначно відповісти на питання про те, які документи потрібно мати для роботи в Європі, важко в тому числі й тому, що в кожній країні це виглядає по-різному. Що стосується громадян країн, що входять до Європейського Союзу, то вони не мають жодних проблем. Їм потрібні перш за все дійсне посвідчення особи чи інший документ, що посвідчує особу, наприклад, паспорт. Крім того, необхідно мати свідоцтво про народження, яке знадобиться для вирішення багатьох питань в європейських установах.

Формальності, що стосуються роботи в Європі та окремих країнах

Не всі країни Західної Європи входять до Європейського Союзу. Швейцарія, наприклад, або популярна Норвегія не є частиною спільноти. Однак ці країни мають спеціальні угоди, підписані з окремими країнами, на основі яких громадяни інших країн також можуть працевлаштуватися там. У більшості випадків ви повинні мати ідентифікаційну картку та паспорт, а решта формальностей подібні до тих, які вимушені мати громадяни країн, що не входять до ЄС, які хочуть знайти роботу в країнах Європейського Союзу.

Робота в Західній Європі та документи для людей з-за меж ЄС

Для роботи в Західній Європі для людей з-за меж Європейського Союзу потрібні додаткові документи. По-перше, такі особи не можуть пересуватися країнами ЄС лише на підставі посвідчення особи чи інших документів, що посвідчують особу. Вони також повинні мати паспорти. Крім того, вони не можуть вчиняти цивільно-правові дії без відповідних дозволів, які вони повинні отримати заздалегідь.

По-перше, вам потрібно отримати дозвіл на роботу та проживання або, можливо, візу, хоча деталі потрібно враховувати для конкретної країни, оскільки вони можуть дещо відрізнятися. Вищезазначені документи складаються на підставі документів, що посвідчують особу. При зверненні до відповідної установи вам знадобиться фото. Детальну інформацію про перелік документів, необхідних для початку роботи, можна знайти на сайтах установ тієї чи іншої країни. Також не варто забувати, що дозволи на роботу та проживання видаються на тимчасовій основі, тому їх необхідно регулярно продовжувати. Зазвичай це слід робити кожні шість місяців. Необхідно вміти укладати легальний трудовий договір або цивільно-правовий договір.