Гербіциди — що це таке

07.10.2022

Напевно, кожному з нас хоч раз у житті доводилося «воювати» з бур’янами на своїй ділянці за допомогою різних отруйних речовин. Сьогодні на ринку нам представляє широкий асортимент різних видів гербіциду як зарубіжних, так і вітчизняних виробників. Найчастіше їх використовують із боротьби з бур’янами сільськогосподарських культур. У наш час, мабуть, неможливо уявити сучасну агротехнологію без цих препаратів. Гербіциди (у народі їх називають зброєю масового знищення) – це високоякісні хімічні препарати, які застосовують для миттєвого знищення бур’янів. Вони бувають суцільної дії, тобто вбивають всі види рослин на вашій ділянці і вибіркової дії призначені для певних видів бур’яну. У свою чергу, останній тип поділяється на системні>, які вражають кореневу систему, контактні> — починають свою дію при самому контакті і ґрунтові> — впливають безпосередньо на ґрунт, запобігаючи розмноженню бур’янів. Всі ці препарати відрізняються за складом, але однаково ефективні у боротьбі з бур’янами, миттєво вражаючи зелене листя, потім пагони та кореневу систему. Результат ви помітите через 2-3 тижні після обробки. Але багато фахівців продовжують стверджувати, що найзручнішим способом захисту своєї ділянки є прополювання. Може воно так і є з однорічними рослинами, а що робити з багаторічними, які проростають із кореневищ, що залишилися в грунті. Застосування гербіцидів значно підвищить урожайність сільськогосподарських культур, полегшить збирання врожаю, забезпечить високу економію ведення сільського господарства тощо. Важливо дотримуватися норм витрати гербіцидів, оскільки вони залежать від виду бур’яну, від його чутливості, від властивостей самого препарату, від кліматичних умов і способу внесення в ґрунт. І не забувайте дотримуватись інструкції та умов техніки безпеки під час роботи з гербіцидами. Це забезпечить безпеку їхнього використання.

Як і де ці виробляються гербіциди?

Як і в оригінальних препаратів, так і в їх аналогів діючі речовини в 90% випадків виробляються на 3 найбільших хімічних заводах Китаю. Буває навіть, що і для аналога та оригіналу, воно готується в одному цеху, на одному обладнанні, з однієї хімічної сировини.

Далі деякі виробники готують препарати за своєю формулою у Китаї (Агрохімічні технології, Хімагромаркетинг), а деякі привозять напівфабрикати в Україну та закінчують виробництво на своїх хімічних заводах (УКРАВІТ, АЛЬФА СМАРТ АГРО)
При цьому всі контролюють відповідність кінцевої якості продукції згідно з ДСТУ.

Чи є перевага оригінальних гербіцидів перед аналогами?

Тут більше питання не перевазі препаратів, а в тому, що всі препарати мультинаціональних компаній, наприклад Сингенти або БАСФ, виробляються за єдиними на весь світ стандартами. Це означає, що, наприклад, Євролайтинг або Міура, буде однаковою і у Франції, і в Україні. А ми ж знаємо, що контроль якості продукції в Європі вищий.

Оригінали відповідають європейським стандартам якості та їх аналоги українського виробництва стандартам ДСТУ. Співвідношення цін вони аналогічне. За оригінал доведеться заплатити дорожче.