Ключові моменти вибору електричного вимикача

07.10.2022

Коли ви плануєте облаштувати новий офіс або зробити ремонт у себе вдома, є багато речей, які потребують вашої уваги — починаючи від меблів і закінчуючи електричними розетками та вимикачами. І правильний підбір електричного оснащення відіграє життєво важливу роль.

Існує багато факторів, які необхідно враховувати при виборі електричних вимикачів. Звичайно ж, можна повністю довіритися бренду, наприклад видатній серії вимикачів merten d life. Але давайте розглянемо ключові моменти вибору — ті, на які звертають увагу професіонали.

1. Визначення кількості потрібних клавіш

Вимикач називається «бандою», коли він має більше однієї клавіші. Якщо на вимикачі написано «1 група», він може керувати лише однією лампою. Цей тип вимикача називається «одинарний вимикач».

У той час як «2 банди» означає, що цей вимикач має дві клавіші або є «подвійним вимикачем». Це також означає, що дана модель вимикача може керувати більш ніж однією лампою.

Перед установкою вимикача треба все спланувати, тому що це впливає на те, який вимикач буде використовуватися пізніше — чи буде це, наприклад, 1-бандовий або 3-бандовий вимикач. Вимикач подвійного типу краще підійде для кімнати з більш ніж однією лампою.

2. Перевірка пружини

Один із способів знайти коректний вимикач — це кілька разів натиснути на його клавішу або тумблер. При натисканні на хорошому вимикачі, як правило, чутно тихий звук клацання.

Натиснувши на клавішу, ви можете також дізнатися, наскільки добра пружина всередині вимикача. Якісні пружини вимикачів виготовляються з м’яких матеріалів, так що вони не втрачають своєї гнучкості, навіть якщо використовуються багато і тривалий час.

3. Перевірка міцності клемного кабелю

Вибираючи вимикач, слід також звернути увагу на клемний кабель і чи достатньо він міцний.

Ви можете це легко дізнатися, вставивши кабель типу NYA в отвір клеми і повільно витягнувши його. У такій ситуації дістати лінію з клемного отвору вимикача буде важко. Щоб зняти кабель, досить натиснути на ізолятор над клемою. Пізніше ізолятор розсовують, витягуючи кабель з отвору клеми.

Те, наскільки якісним є ізолятор вимикача, ви можете дізнатися натискаючи на нього кілька разів — при цьому не послаблюючи затискачі кабелю, радить сайт elektrovoz.com.ua.

4. Визначення розміщення

Перш ніж купувати вимикач, варто також визначитися, де саме він буде встановлений. Із точки зору того, як монтується вимикач, розрізняють два типи:

  1. врізний;
  2. накладний.

Врізний є типом вимикача, який розміщується шляхом посадки на стіну. Вимикач і його дроти заховані всередині стіни, тому їх не видно ззовні. Цей вимикач має чудову форму, оскільки на ньому видно лише кнопку та тримач.

Накладний вимикач підходить для старих будівель, де ви хочете його додати встановити, не роблячи отвору в стіні. Монтувати його так само просто, як приклеїти до стіни.

У порівнянні з врізним, накладний вимикач є більш доступним. Він добре працює і легко знімається, але виглядає менш акуратно, тому що видно кабель.

Окрім вищезазначених порад, ви маєте ще враховувати бренд виробника. Варто переконатися, що вимикач походить від бренду, відомого виробництвом якісної продукції та відповідністю стандартам SNI.