Як зробити скріншот на комп’ютері

21.10.2022

Використовувати фотокамеру для знімка екрану ПК або ноутбуку – не найкращий варіант. Неякісне фото, вставлене в Word, — ознака малодосвідченого користувача, який не знає всіх можливостей комп’ютеру. Зробити знімок екрану дуже просто. Для цього можна використовувати як вбудовані програми ПК, так і стороннє ПЗ. Саме про нього піде мова в цій статті. Розглянемо, як зробити скрін екрану чи частки зображення за допомогою цих програм.

Joxi

Ця програма відома багатьом завдяки логотипу, що запам’ятовується — зображенню колібрі. З самого початку роботи з цією утилітою стає зрозуміло, що символ обраний правильно. Створити скрін з Joxi дуже просто. А вмонтований редактор дає можливість зробити скріншот більш барвистим. Завантажити інсталяційний файл можна з офіційного сайту. Крім версії для Windows, є варіанти для Mac OS та Лінукс. Є плагіни для часто використовуваних браузерів: Opera, Chrome.

Встановити програму дуже просто, але на певному етапі буде запропоновано інсталювати антивірусну програму. Якщо в ньому немає необхідності, потрібно зняти галочку, яка означає згоду на її установку. Запускаючи програму Joxi вперше, потрібно створити обліковий запис (як варіант – авторизуватися з логіном і паролем, створеними раніше). Це дозволить зберігати скріни в хмарному сховищі, переглядати історію.

Кілька слів про те, як зробити скріншот за допомогою Joxi:

  • клацнути на іконку лівою кнопкою миші;
  • екран потемніє, а курсор буде замінений двома пересічними лініями;
  • утримуючи клавішу, виділити частину екрану, яку потрібно зберегти.

Якщо відпустити мишу, то під малюнком з’являється панель редактора. Якщо з якоїсь причини необхідність в збереженні скріншоту відпала, можна натиснути клавішу Esc. Крім можливості виконання скріншотів на ПК, програма має в своєму розпорядженні такі інструменти, як стрілки, лінія, текст, олівець. Розмір шрифту або товщину ліній можна регулювати. Готовий скрін можна зберегти на сервері, в буфері обміну, поділитися в соцмережах.

Lightshot

На думку багатьох користувачів, ця програма є одним з найшвидших способів виконання скріншотів. Завантажити файл для установки можна з офіційного сайту. Є версії для пристроїв з ОС Mac і Віндовс. Установка гранично проста: потрібно вибрати мову, погодитися з умовами установки — й на екрані вашого ПК з’являється картинка з котом і міні-інструкцією, що пояснює, як користуватися утилітою:

  • нажити на клавіатурі кнопку PrntScr;
  • за допомогою миші розтягнути на дисплеї область для виділення;
  • завантажити скріншот в мережу й поділитися ним в соцмережах (Facebook, Twitter тощо).

Після того, як програма встановлена, в області повідомлень з’явиться зображення пера бузкового кольору. Скрін на ноутбуці чи ПК можна відкрити в окремій вкладці або відразу скопіювати посилання на неї. Додаткові можливості програми стандартні: маркер, стрілка, олівець, а також можливість вибору кольору. Переваг у даного сервісу — безліч: він безкоштовний, дуже швидкий, працює на різних платформах. Набір додаткових можливостей не такий різноманітний, як у Joxi, але для більшості користувачів цього цілком достатньо.