Психологічна підтримка працівників, дослідження вартості в Україні

27.10.2022

Сколько стоит психологическая поддержка ваших сотрудников в 2022 году — исследование

Спершу пандемія, а тепер війна накладає відбиток на психологічний стан українців. Вже зрозуміло, що психологічна підтримка працівників стає невід’ємною частиною програми wellbeing для бізнесу в Україні.

Корпоративна психотерапія — нове явище і поки складно розібратися скільки це коштує і як вибрати підрядника? Далі у статті огляд вартості послуг українських сервісів корпоративної психотерапії.

На запит свого клієнта ми проаналізували всіх учасників українського ринку і в результаті залишилося 3 серйозні структури з досвідченими психологами (використовують науково доведені методи), відомими клієнтами та наявністю сервісу. Цей огляд буде корисним усім, хто думає про впровадження mental health програми у своїй компанії.

Скільки працівників звернеться за послугою до психолога?

Всі компанії пропонують різні дані про використання їх сервісів, від 3% до 20%. Погодьтеся, різниця досить відчутна, особливо коли у вас штат кілька тисяч осіб. Зрозуміло, що кількість звернень залежить від культури в компанії та від ментальності співробітників, але 20% — це показник, схожий більше на США, де психотерапія є частиною культури.

Щоб спрогнозувати попит, звертаємось до останньої статистики по зверненням українців до психолога

https://ratinggroup.ua/research/ukraine/psihoemocionalnoe_sostoyanie_ukraincev_na_karantine.html

  • 91% ніколи не зверталися до психолога і не планують
  • 5% — звертаються рідко
  • 3% — іноді
  • Близько 2% опитаних роблять це часто чи постійно

Отримуємо можливість звернень в середньому 5%. Ми робили запит під штат 1000 осіб, тобто за рік 50 співробітників використовують сервіс. Другий показник – це частота звернень на людину, хтось сходить на 1 консультацію заради інтересу, а інший вирішить свій запит за 10 сеансів. Судячи з кейсів аналогічних компаній в інтернеті, середня частота складає 5 консультацій на рік, за умови, що сеанс для працівника безкоштовний.

Разом наш прогноз обсягу звернень: 250 консультацій на рік, і під цю кількість прикинемо вартість по всіх підрядниках.

Вартість терапії в українських онлайн-сервісів

1. rozumiu.com.ua — назва та набір послуг збігаються з таким же сервісом з РФ, ponimau.com. Працює, як і російський аналог за страховою моделлю, тобто оплата йде за кожного співробітника/рік, кількість звернень безлімітна. Нам зробили оффер: 790 грн/рік за співробітника. На замітку: спілкуються лише з HR, менеджерів із закупівель не сприймають. Прогноз витрат для 1000 осіб*790 грн= 790.000 грн/рік або $21.584/рік за курсом 36,6 (07.12.2021) та безлімітні звернення до психолога. Звітність: Excel один раз на 3 місяці.

2. wellbeing.vision — співпрацюють лише з юр особами в змішаній моделі оплат. Схиляють клієнтів працювати за страховою моделлю, нам запропонували 3.5$/місяць за людину, у нашому випадку це: 1000*3.5=$3.500/міс, або $42.000/рік Також вони працюють за моделлю оплати за кожен сеанс, тривалість 45 хвилин за ціною $45. Прогноз витрат: 250*$45= $11.250 Звітність: Excel раз на місяць.

3. Meclee працюють з фізичними та юридичними особами. Алгоритм підбирає психолога та запис на сеанс без погоджень із менеджерам, або психологом. На сайті терапевти самі встановлюють ціни, тож можна налаштувати сервіс під себе від 500 до 2000 грн. Нам запропонували встановити одну ціну на всіх психологів, 900 грн./60 хвилин.

Страхова модель відсутня.

Прогноз витрат: 250*900=225.000грн/рік або $6147.

Звітність: особистий кабінет керівника із дашбордом, оновлюється онлайн у режимі реального часу.

Переклад статті: https://delo.ua/news-companies/skolko-budet-stoit-psixologiceskaya-podderzka-vasix-sotrudnikov-v-2022-godu-issledovanie-390583/