Граємо і розвиваємось: кілька популярних стратегічних настільних ігор

31.10.2022

Загальновідомо, що ігри використовувалися з незапам’ятних часів для навчання соціальним та академічним навичкам як дітей, так і дорослих. Але чи знаєте ви, що такі стародавні ігри, як го та шахи розвинулися від методу перевірки інтелекту воєначальника до способу проведення часу? І, треба визнати, сучасні настільні ігри, які дуже широко представлені в магазині Gameland, майже нічим не відрізняються від них.

Настільні ігри допомагають дітям розвинути навички, необхідні для досягнення успіху як у навчальному процесі, так і в житті. А коли за грою збирається вся сім’я — це ще й чудовий спосіб зміцнити сімейні стосунки і зв’язки.

Переваги настільних ігор

  • Розвивають стійкість. Ігри, які передбачають можливість випадково зазнати невдачі, можуть допомогти дитині навчитися стійкості. Граючи в такі ігри, як Змії та Сходи, дитина може навчитися оговтуватися від розчарувань і продовжувати рухатися до кінцевої мети.
  • Навчають справлятися з перемогами та поразками. Граючи в ігри з іншими, діти вчаться фокусуватися на тому, щоб отримати задоволення, а не на тому, щоб виграти чи програти. Однак це також вчить їх справлятися з обома сторонами медалі. Замість того, щоб святкувати і зловтішатися, вони вчаться забувати про славу перемоги і зосереджуватися на тому, щоб весело провести час. Коли дорослі грають у настільні ігри зі своїми дітьми, вони можуть показати їм, як відновитися після поразки і досягти кращого результату вже в наступній грі.
  • Навчають терпінню. Ігри на кшталт Orchard Toys ідеально підходять для навчання маленьких дітей цій навичці. Також дітям особливо подобається ігра Bus Stop, яка поєднує в собі реальні життєві сценарії з чудовими уроками — і все це відбувається по черзі.

Популярні настільні ігри-стратегії

Nanty Narking

Це вікторіанська настільна гра на кмітливість і хитрість, яка заново представляє відомий бестселер Мартіна Воллеса. Глибоко занурені у світ літератури Чарльза Дікенса та Артура Конана Дойла, карткові події в грі прив’язані до реальних і вигаданих персонажів, а також місць Лондона. Зокрема, після ретельного аналізу інспірацій, які були знайдені та ідентифіковані в історичній англійській літературі, всі ігрові локації, події та персонажі отримали нові імена, які відповідають тим, що були в попередньому виданні гри. Таким чином гра зберігає свою привабливість для усталеної авдиторії, але розширює своє охоплення на широке коло людей, які цікавляться історією та літературою вікторіанської доби.

Anno 1800

Кожен, хто грав у комп’ютерні ігри протягом останніх двадцяти років, напевно чув про серію ігор Anno. Це чудові містобудівні ігри в стилі інших ігор, таких як The Settlers і Age of Empires. Дія кожної гри розгортається в різний історичний період, а іноді навіть у майбутньому. Anno 1800 здійснила своєрідний перехід через ефірні площини між цифровим і фізичним світом, і завдяки Мартіну Воллесу та Kosmos Games ми тепер можемо грати в неї на столі.

Terraforming Mars

За сюжетом гри, у 2400-х роках людство починає тераформувати планету Марс. Гігантські корпорації, спонсоровані світовим урядом на Землі, ініціюють величезні проєкти по підвищенню температури, рівня кисню і покриття океану до тих пір, поки навколишнє середовище не стане придатним для життя. У грі «Тераформування Марса» ви граєте за одну з таких корпорацій і працюєте разом у процесі тераформування, але змагаєтеся за отримання переможних очок, які нараховуються не тільки за внесок в тераформування, але і за просування людської інфраструктури по всій Сонячній системі, а також за інші гідні вчинки.

It’s a Wonderful World

It’s a Wonderful World («Цей дивовижний світ») — гра на складання карт і створення власного двигуна для 1-5 гравців. У кожному раунді гравці беруть по 7 карт, а потім вибирають, які з них будуть утилізовані, щоб негайно отримати Ресурси, а які залишаються для будівництва, щоб виробляти Ресурси в кожному раунді та/або отримувати переможні очки. У грі треба будувати імперію, що розширюватиметься, і вибирати свій шлях у майбутнє. Для цього ви маєте розвиватися швидше і краще, ніж ваші конкуренти, та приймати ефективні рішення.

War Chest

War Chest («Скриня війни») — це абсолютно нова військова гра з жетонами. На початку гри, піднявши свій прапор, ви закликаєте (призиваєте) до своєї армії кілька різних юнітів, які потім використовуєте для захоплення ключових точок на дошці. Щоб досягти успіху, ви повинні успішно управляти не тільки своїми арміями на полі бою, але й тими, які чекають на розгортання. Кожен раунд ви витягуєте з мішечка три монети юнітів, а потім по черзі використовуєте їх для виконання дій. Кожна монета показує військову частину з одного боку і може бути використана для однієї з декількох дій. Гра закінчується, коли один гравець розмістив всі свої маркери контролю. Цей гравець або команда перемагає.