Телекомунікаційні технотренди, які визначатимуть наше майбутнє у найближчі роки

06.11.2022

Телекомунікаційні технології нині відіграють чи не найголовнішу роль житті і розвитку сучасного суспільства. Кожен підключений пристрій, кожен смартфон — це ще одна крапля в потужному океані комунікацій, хвилі якого кожного року виносять на берег нові інноваційні рішення.

Які ж технологічні тренди будуть впливати на телекомунікаційну галузь у найближчі роки? Вашій увазі кілька найбільш помітних.

1. Зв’язок 5G

Зараз у світі впроваджується п’яте покоління мобільних мереж, яке далеко відійшло від першого, основним застосуванням якого був виключно голосовий зв’язок.

Першою зі змін цього п’ятого покоління є спосіб доступу до мережі та переваги, які приносить WWWW (World Wide Wireless Web). WWWW призначена для мобільної екосистеми, де споживачі отримують безшовний широкосмуговий зв’язок, багату екосистему мобільних додатків і хмарних сервісів. Технологія 5G також обіцяє швидкість передачі даних до 10 Гбіт/с, а це у 100 разів вище, ніж 4G. До речі, швидкість у мережі 4G теж можна значно підвищити, а обладнання для організації якісного 3g/4g інтернету пропонує сайт 4G-mereja.

5G відкриває нові перспективи та багатообіцяюче майбутнє — великі і важливі комерційні можливості для телекомунікаційної галузі. Його практичне застосування поширюється на такі послуги, як медицина, транспорт, сільське господарство, державні послуги тощо.

Якщо заглянути в майбутнє, то варто очікувати буму супутникового доступу для неземних мереж (Non-Terrestrial Networks, NTNs), які використовують космічні або повітряні літальні апарати для передачі даних, а також пристроїв, що мають прямий доступ до супутникового зв’язку. Ця захоплююча можливість стала реальністю завдяки супутникам низької навколоземної орбіти (Low Earth Orbit, LEO), які є меншими, легшими і набагато дешевшими у створенні, запуску й експлуатації, ніж традиційні геостаціонарні супутники і супутники середньої орбіти.

Супутниковий доступ 5G NTN створює багато можливостей, в тому числі:

  • фіксований бездротовий доступ;
  • покриття 5G у сільській місцевості та віддалених районах, заповнюючи прогалини в існуючих мережах;
  • глобальний зв’язок 5G у районах без наземного покриття;
  • глобальне покриття мобільного широкосмугового зв’язку та Інтернету речей (IoT) із низькою вартістю підключення;
  • IoT-послуги із низькою швидкістю передачі даних для тривалої роботи від батареї;
  • зв’язок для літаків, кораблів і в зонах стихійних лих.

2. Технологія WiFi 6

Організація WiFi (Wireless Fidelity) вже запустила стандарт, відомий як 802.11 ax, з комерційною назвою WiFi 6. Однією з його основних переваг є більша пропускна здатність для обслуговування пристроїв, менше споживання енергії та вища швидкість отримання інформації. Це означає, що одна точка доступу здатна обслуговувати до 500 пристроїв одночасно.

Як і 5G, технологія WiFi 6 також має практичне застосування в сфері розваг, таких як доповнена або віртуальна реальність. Але вона також має й інші застосування в промисловості або таких секторах, як телемедицина, дистанційна робота, Інтернет речей і «розумне місто».

3. «Розумне місто»

Розумні міста (Smart City) стають все більш і більш численними у нашому технологізованому світі. Такі міста, як Сінгапур, Токіо, Нью-Йорк, перебувають в авангарді різних сфер діяльності, пов’язаних із концепцією «розумного міста». Серед них — навколишнє середовище, освіта, охорона здоров’я, безпека, економіка та управління.

Насправді сутність «розумного міста» виходить за рамки використання технологій для з’єднання міста. Йдеться про використання потенціалу інновацій для вирішення проблем, пов’язаних із життям в агломераціях, із метою принесення користі громадянам. Для того аби міста продовжували розвиватися, необхідно впроваджувати такі технології, як 5G, WiFi 6 та інші. У цілому ж, подібні рішення можуть прискорити реагування на надзвичайні ситуації, скоротити час у дорозі або зменшити викиди парникових газів.

4. Граничні обчислення

Граничні обчислення — це одна з технологій, яка визначатиме та кардинально змінюватиме спосіб підключення людей та пристроїв до інтернету. Це свого роду мережева філософія, орієнтована на максимальне наближення обчислень до джерела даних із метою зменшення затримок і використання пропускної здатності.

Справа в тім, що зростання кількості IoT-пристроїв призводить до появи величезної кількості даних, котрі необхідно обробляти в центрах обробки даних. А це значно підвищує вимоги до пропускної здатності мережі. Отже, мета граничних обчислень — наблизити обчислення і зберігання даних до місця, де вони необхідні.