Як закрити ФОП, якщо діяльність не велась

09.11.2022

В сьогоднішніх умовах часто можна помітити ситуацію, коли багатьом підприємцям стає не до ведення власного бізнесу. Деякі з них вели свою діяльність вже багато років, а деякі тільки-но зареєстрували ФОП, навіть не встигнувши зробити свої перші кроки. При закритті може допомогти юрист Львів, який закриє всі можливі питання від державних органів.

Причини закриття ФОП

Причин для закриття ФОП може бути багато. Хтось припиняє свою діяльність в добровільному порядку, а когось до цього змушують обставини, до останнього відносяться:

  • визнання підприємця банкрутом (таке рішення може винести тільки суд);
  • фактична смерть фізичної особи;
  • особа числиться в списках зниклих безвісти або померлих (тільки якщо так вирішив суд);
  • визнання фізичної особи такою, що є недієздатною або обмежено дієздатною (тільки за рішенням суду).

Процедура закриття ФОП через Дію

Сучасні технології в Україні дозволяють, як зареєструвати ФОП, так і припинити його існування онлайн.

Насправді процедура закриття ФОП через Дію є дуже схожою на процедуру його відкриття. Отже якщо ви реєструвалися як фізична особа-підприємець онлайн, то і з закриттям ФОП не має виникнути проблем. Але якщо ж у державних органів лишаються якісь питання, то допомога юриста у Львові може сильно зекономити ваш час та гроші у майбутньому.

Для початку необхідно пройти внутрішню авторизацію в кабінеті громадянина за допомогою електронного підпису.

Після авторизації необхідно подати заявку на отримання послуги яка вас цікавить, в даній ситуації — припинення існування ФОП. Вся необхідна для заповнення інформація вже зберігається в базі даних, тому вам залишиться лише її перевірити, після чого затвердити її своїм електронним підписом.

Заява автоматично відправиться до реєстратора, а також вся інформація про закриття ФОП буде надіслана в податкову службу.

На цьому все. Статус вашої заявки можна буде перевірити в кабінеті громадянина, а відповідь щодо успішності закриття ФОП прийде на вашу електронну пошту та особистий кабінет.

Як закрити ФОП через ЦНАП

У тому випадку, коли ви не маєте можливості або бажання оформити закриття ФОП через Дію, а хочете зробити це офлайн, тоді вам необхідно буде виконати ряд таких процедур:

  • необхідно взяти свій номер платника податків (РНОКПП);
  • прийти до Центру надання адміністративних послуг та написати заяву на закриття ФОП.

Якщо у вас немає можливості прийти в ЦНАП особисто, то заяву можна надіслати поштою, щоправда тоді вона повинна бути завірена нотаріально.