Що собою являють валютні курси і які фактори на них впливають

14.11.2022

Валюта являє собою гроші або офіційний засіб платежу в країні або регіоні. Найбільш відомими валютами є долар США, євро, японська єна, британський фунт стерлінгів та швейцарський франк. І в кожному місті світу є спеціальні місця, де ці валюти можна обміняти. Наприклад, в Києві це можна безперешкодно здійснити в обміннику https://obmenka24.kiev.ua/ від компанії Кіт Груп.

Щодня трильйони доларів у валютах переходять із рук у руки на високопрофесійному міжбанківському ринку, в якому електронні торгові платформи пов’язують валютних трейдерів з банків по всьому світу. Валютні ринки фактично відкриті 24 години на добу завдяки глобальній співпраці між валютними трейдерами. В кінці кожного робочого дня в Азії трейдери передають свої відкриті валютні позиції своїм колегам в Європі, які — в кінці свого робочого дня — передають свої відкриті позиції трейдерам в США, які потім у кінці вже свого робочого дня передають позиції назад в Азію. І цикл починається заново. Це робить валюту дійсно глобальною і ліквідною.

Які існують види валютних курсів?

У світі існують два види обмінних курсів, про які слід знати: гнучкі та фіксовані.

Гнучкі валютні курси, які використовуються багатьма розвиненими країнами, залежать від поточного попиту та пропозиції в країні та «самокорегуються» відповідно до змін в економіці. При гнучкому валютному курсі, якщо попит на валюту низький, її вартість знижується. Це робить імпортні товари дорожчими і може стимулювати економіку, оскільки споживачі звертаються до місцевих товарів і послуг, створюючи робочі місця, котрі сприяють корекції ринку. Оскільки цей цикл часто повторюється, гнучкий обмінний курс постійно змінюється.

Коли країна має гнучкий обмінний курс, це також означає, що уряд або центральний банк не проводять активної роботи з утримання фіксованого або регульованого обмінного курсу. Натомість на обмінний курс впливає валютний ринок.

Фіксовані обмінні курси встановлюються і підтримуються урядом країни, в результаті чого утворюється офіційний обмінний курс. Ця встановлена ціна зазвичай визначається по відношенню до основної міжнародної валюти — як правило, долара США.

Для того, аби фіксований обмінний курс працював, центральний банк купує і продає валюту на валютному ринку в обмін на валюту, з якою він порівнюється. Наприклад, якщо країна фіксує свій обмінний курс на рівні $5, вона забезпечує себе достатньою кількістю доларів США, щоб запропонувати ринку цей обмінний курс https://obmenka24.kiev.ua/usd-uah. Ці запаси називаються золотовалютними резервами і допомагають регулювати ринкові коливання, інфляцію та дефляцію, і, як наслідок, обмінний курс країни.

Фіксований валютний курс на час воєнного стану запроваджено в Україні. Ціль — забезпечити баланс між сприянням економічній діяльності та запобіганням непродуктивного відпливу капіталу.

Які фактори впливають на валютні курси?

Обмінні курси часто змінюються, оскільки вони залежать від декількох факторів:

  • процентні ставки;
  • грошова маса;
  • фінансова стабільність.

Процентні ставки

Процентні ставки, інфляція та обмінні курси тісно пов’язані між собою. Коли фінансові установи змінюють процентну ставку, це впливає на вартість валюти. Вищі процентні ставки означають, що кредитори отримують вищий дохід порівняно з іншими країнами, що мотивує їх витрачати більше грошей у цій країні. Це призводить до припливу іноземного капіталу, що викликає зростання обмінного курсу.

Зниження процентних ставок має протилежний ефект. Коли відсоткові ставки знижуються, знижуються і валютні курси. Тобто, вищі процентні ставки роблять валюту країни більш цінною, що спонукає інвесторів обмінювати свою місцеву валюту на більш дохідну.

Грошова маса

Грошова маса, або кількість готівки, яку країна має на руках, впливає як на інфляцію, так і на обмінний курс. Це гроші, які генерує центральний банк країни. Якщо грошей в обігу занадто багато, це викликає інфляцію. Це також означає, що валюта країни стільки не коштує, скільки декларується, тому що її більше.

Коли ця валюта обмінюється на міжнародному ринку, вона не коштує стільки, тому що є надлишок, що призводить до зниження обмінного курсу. Саме це мають на увазі економісти, коли говорять про «сильну» валюту.

Фінансова стабільність

Економічний стан країни відіграє важливу роль у визначенні її обмінного курсу. Якщо країна має сильну економіку, люди будуть купувати її товари та послуги. Це призводить до того, що в місцеву економіку вливається більше міжнародної валюти. З іншого боку, такі речі, як фінансова нестабільність або політичні потрясіння, можуть змусити міжнародних інвесторів нервувати, і вони можуть перемістити свій капітал до більш стабільних країн.