Типи підлогових покриттів: на чому зупинити свій вибір

14.11.2022

Підлога для кожного конкретного приміщення має величезне значення. Адже це те, з чим безпосередньо пов’язане наше комфортне перебування. Все залежить від того, що, власне, ви бажаєте отримати — тому, перш ніж приймати рішення про покупку, дуже важливо подивитися на різні типи підлогових покриттів.

Є кілька суттєвих моментів, які слід враховувати, зважуючи свої можливості щодо типів підлоги для вашого будинку або квартири. Важливо не тільки вибрати той, який відповідає вашому декору і стилю, але й також розглянути різні доступні матеріали, переваги і недоліки кожного з них.

Варто пам’ятати, що для підлоги у різних приміщеннях використовуються і різні матеріали. Наприклад, плитка може чудово виглядати у ванній кімнаті та на кухні, вініловий ламінат у вітальні, а щось на кшталт мореного дерева з килимом може бути хорошим вибором для спальні.

Зовнішній вигляд різних типів підлогових покриттів або використовуваних матеріалів також може змінити загальний вигляд приміщення. Якщо такі матеріали, як вінілова плитка, більшою мірою здешевлюють вигляд, то паркет із масиву дерева додає ефект розкоші.

Вашій увазі перелік основних типів підлогових покриттів, які ви можете встановити у себе вдома.

1. Паркет

Хоча цей перелік не є рейтингом, але якщо б він ним був, то паркету сміливо можна було б віддати перше місце за свої візуальні та практичні якості. Сама паркетна дошка може мати будь-який вигляд — від сільського до сучасного. Вона забезпечує тепло і затишок в будинках, а що може бути краще, ніж встановлення чогось від самої природи.

Однак є одна річ, яка може турбувати — це вартість. Паркетна підлога коштує чималих грошей, але позитивний аспект полягає в тому, що її можна багаторазово відновлювати. Це означає, що навіть дуже старий паркет може виглядати як новенький.

2. Ламінат

Цей тип підлогового покриття може імітувати багато інших варіантів, таких як мармур, кахельна або паркетна підлога, і саме тому це найкращий вибір для людей, які не бажають витрачати або не мають зайвих грошей. Ламінат є доволі універсальним, може бути швидко встановлений і має довгий термін служби. Однак, відрізнити справжню паркетну підлогу від ламінату доволі просто, тому не всі віддають йому перевагу.

3. Кахель

Кахель може бути найрізноманітнішим за стилем і дизайном. Але одне, що точно потрібно знати — кахельна підлога є не надто хорошим ізолятором тепла, і тому взимку вона буде холодною. Хоча прохолода літом у спеку — це навпаки, великий плюс. Тим не менш, кахельна підлога завжди є хорошим варіантом через свою довговічність та універсальність, яку вона пропонує.

4. Мармур

Це один із найпрестижніших типів підлогових покриттів. У старі часи такі підлоги встановлювалися лише в королівських палацах і церквах. Вони дорожчі, ніж інші варіанти, але вигляд, який вони створюють будь-якому місцю, де вони встановлені, просто незрівнянний. Цей натуральний унікальний і напівпрозорий камінь, безпосередньо видобутий з кар’єрів, робить приміщення сяючими і неповторними.

Однак слід пам’ятати, що мармур — м’який камінь і схильний до подряпин, тріщин та інших пошкоджень, тому обов’язково потрібно придбати кілька додаткових плит, щоб згодом можна було їх замінити на такі ж фактурні елементи.

5. Вінілова підлога

Перевагами вінілових підлогових покриттів є те, що вони барвисті, універсальні, прості в установці, водонепроникні, добрі для зниження шуму, стійкі до ковзання і цілком доступні за ціною. Вінілові підлоги бувають у вигляді плитки та листів. Єдине, що треба мати на увазі, це те, що тільки якісне вінілове покриття для підлоги є довговічним, стійким до плям і подряпин.

6. Килимове покриття

Цей варіант підлогового покриття з кожним днем втрачає свою популярність, оскільки з’являються більш якісні, універсальні та доступні варіанти. Але одне не можна заперечувати — килимове покриття додає шарму будинку і добре пасує для спалень, додаючи їм затишності і комфорту. Також, загальновідомо, що килими вбирають пил, плями і запах, що може призвести до алергії та інших захворювань. Якщо ж у якості матеріалу вибрати поліпропілен, то він буде стійким до забруднень з антистатичним ефектом.