Види кредитів для підприємців в Україні

29.11.2022

Кредитування бізнесу – одна зі складових ефективного ведення підприємницької діяльності. Банківська система України пропонує досить багато інструментів. Розберемося детальніше, які існують кредити для підприємців на сьогодні.

Овердрафт: найрозповсюдженіший вид кредитування

Суть цієї кредитної програми в резервуванні банком певної суми на розрахунковому рахунку. Клієнт матиме змогу витрачати ці кошти на різноманітні потреби. Зазвичай вони нагальні – закупівля сировини, нового товару.

Сума овердрафту може бути різною, але частіше за все це місячний оборот, і отримати більше компанія не зможе, менше – так.

Овердрафт дуже зручний у використанні. Якщо клієнту знадобляться кошти, йому просто потрібно виставити платіжне доручення, і далі банк проведе операцію з урахуванням лімітів. Це все відбувається швидко.

Кредити на поповнення облікових коштів

Це заставний кредит, що є короткотерміновим – погашення до 1 року, можлива пролонгація. Застосовується таке кредитування для:

  • придбання оборотних ресурсів;
  • забезпечення безперервного і ефективного виробничого процесу.

Хоча обмежень в отриманні подібної позики немає, частіше за все нею користуються підприємства, що займаються торговельною діяльністю. Завдяки цим коштам вдається покривати касові розриви, що є дуже важливим для такого бізнесу. Поповнення оборотних ресурсів за допомогою кредитних коштів дає можливість суттєво розширити обсяги виробництва та виконувати в термін всі зобов’язання.

Кредити на розвиток

Зазвичай це кошти, що залучаються для купівлі:

  • устаткування;
  • техніки;
  • транспортних засобів;
  • нерухомості – складів, виробничих приміщень.

Кредити цього типу – середньострокові – від 1 до 3 років. Обов’язкова умова – надання застави у вигляді нерухомості, обладнання, транспорту, спецтехніки, депозиту в банку чи навіть товарів в обороті.

Кредити на придбання нерухомості

Як зрозуміло з назви, надаються на купівлю нерухомості, котра необхідна для ведення підприємницької діяльності, розширення виробництва тощо. Частіше за все за умовами цієї позики купують офісні, складські приміщення. Застава – обов’язкова, завдяки їй може бути придбаний об’єкт нерухомості.

Агрокредити

Це цільове кредитування для підприємств агропромислового комплексу. Вибір досить великий, є практично в кожному українському банку. Доступні варіанти:

  • короткострокові – до 1 року. Ціль залучення – проведення посівної кампанії чи збирання врожаю. Видаються під заставу сільськогосподарської техніки, нерухомості, устаткування;
  • довгострокові – інвестиційні. Застосовуються до великих агрокомпаній, видаються під заставу нерухомості.

Є спеціалізовані програми для агротрейдерів. Наприклад, передекспортне фінансування, овердрафт та різноманітні короткострокові кредити. Можна знайти навіть пільгові умови кредитування на купівлю с/г техніки, засобів захисту рослин.

Джерело: Сайт www.banklviv.com