Як зрозуміти, що окуляри підібрані невдало

05.12.2022

Окуляри — це давно відомий та перевірений часом засіб для корекції зору. Навіть наявність такого серйозного «конкурента» як контактні лінзи не завадить окулярам втримувати популярність серед широкого загалу. Крім того, нині окуляри стали ще й модним атрибутом, багато людей з бездоганним зором сьогодні носять іміджеві окуляри, або як їх ще називають «окуляри-нулівки» — їх лінзи не мають оптичної сили, тож їх використовують суто як стильний аксесуар. Окулярні оправи в магазинах оптики доступні в дуже розмаїтому асортименті — моделі є для всіх і кожного.

Щоб нові окуляри завжди хотілося носити та не хотілося знімати, потрібно правильно їх підібрати — оправу та за потреби оптичні лінзи. Як саме це зробити та як зрозуміти, що окуляри підібрані не вдало? Розповідаємо далі.

638e0aa4ab8c9.jpg

Дискомфорт

Правильні окуляри практично не відчуваються під час носіння, тобто протягом дня ви взагалі не маєте придавати значення наявності окулярів. Якщо ж вони спричиняють дискомфорт: тиснуть на вилиці, перенісся, а також залишають на шкірі сліди й почервоніння, то це свідчить про замалу оправу окулярів. А якщо ситуація зворотна: окуляри не «сидять» на місці, рухаються, спадають, не фіксуються на обличчі, їх постійно треба поправляти, то  вибрана оправа вам завелика.

Щоб уникнути подібного, перед покупкою уважно міряйте окуляри, звертаючи увагу на те, як на вашому обличчі фіксується кожен їх елемент. Якщо ви купуєте онлайн, то неодмінно звертайте увагу на розмір оправи. Щоб не помилитися вибирайте окуляри того розміру, який ви вже раніше носили й точно знаєте, що він вам підходить. Корисна порада для тих, хто під час носіння окулярів часто відчуває дискомфорт в області перенісся: вибирайте оправи для чоловіків й жіночі з металевого матеріалу. Річ в тім, що більшість металевих оправ мають носоупори з посадкою, яку можна самостійно відрегулювати.

Нечіткий зір

Головне призначення окулярів — забезпечувати чіткий зір, корегуючи наявні дефекти рефракції. Корекція зору забезпечується завдяки лінзам, що встановлюються в окуляри. Ці лінзи мають необхідну оптичну силу (діоптрійність), яку в рецепті на окуляри зазначає лікар-офтальмолог після діагностики зору пацієнта. Окрім діотрійності лінзи відрізняються ще й за дизайном, вони можуть бути сферичними, асферичними, торичними, мультифокальними. Кожен з цих дизайнів призначений для корекції різних дефектів зору.

Якщо у своїх окулярах ви бачите недостатньо чітко, відчуваєте потребу мружитися, аби щось розгледіти — найбільш ймовірно оптичні лінзи ваших окулярів підібрані не правильно. Окрім обмеженого бачення, неправильно підібрана корекція може в деяких випадках викликати навіть головний біль та запаморочення. Щоб уникнути подібних ситуацій, в жодному разі не вибирайте лінзи окулярів самостійно, не за рецептом лікаря-офтальмолога. Тільки лікар і тільки після перевірки зору може точно визначити, лінзи з якою діоптрійністю вам потрібні. Якщо ви придбали лінзи по рецепту, але зір в нових окулярах вас все одно не влаштовує, можливо, ваш рецепт застарів, або ж зазначена в ньому інформація некоректна. Зверніться до офтальмолога для повторної перевірки зору та отримання нового рецепта. Неодмінно поділіться з лікарем своїми наріканнями на попередні окуляри.