Переваги сонячної електростанції для приватного будинку

06.12.2022

Складно уявити сучасний будинок без освітлення та численних електроприладів: холодильник, комп’ютер, електрочайник, пральна машина, морозильна камера тощо. В сільських будинках перелік доповнюють обладнання для подачі води, бойлер, електротример і т. д. В умовах постійного зростання вартості електроенергії та періодичних перебоїв з електропостачанням українці все частіше задумуються над альтернативними варіантами.

Вдалим рішенням є використання відновлювальних джерел енергії, наприклад, Сонця. Сонячні електростанції для дому – вибір понад 45 тисяч українських сімей станом на початок 2022 року.

Скільки коштує сонячна електростанція (СЕС)

Ціна на домашню сонячну електростанцію залежить від багатьох факторів. Основні з них:

  • тип СЕС – автономна, мережева чи гібридна;
  • потужність – для дому зазвичай вибирають в межах 5–15 кВт;
  • торгова марка сонячних панелей, інвертора та решти обладнання.

Місце розміщення теж впливає на вартість. Оскільки продуктивність СЕС залежить від кількості сонячної енергії, яку можуть вловити фотоелементи (панелі), то важливим є навіть кут нахилу даху, на якому їх розміщують. Тим паче важить географічне положення – маючи однакове обладнання, сонячна електростанція для приватного будинку в Одеській області буде продукувати більше електроенергії, ніж СЕС на Житомирщині.

Переваги різних типів СЕС

Як згадували вище, ціна на сонячні електростанції для дому сильно корелюється з їхнім типом. Однак відрізняються вони не лише вартістю. Особливості різних типів СЕС:

  1. Автономна забезпечує повну незалежність від електромережі. Має акумулятори для накопичення електроенергії, яку використовують вночі та у похмуру погоду. Це найдорожчий варіант СЕС. Актуальний, коли неможливо приєднатися до загальної мережі або ціна підключення перевищує вартість встановлення власної електростанції. Надлишок отриманої енергії продати не можна.
  2. Мережева – найдешевша. Не містить акумуляторів і використовує сонячну енергію, лише коли світить сонце. В інший час живиться від загальної мережі. Надлишок енергії можна продавати.
  3. Гібридна. Має середню вартість встановлення, підключена до мережі та містить акумулятори. За достатньої потужності повністю покриває власні потреби, а надлишок передає до загальної мережі, тобто приносить чистий прибуток.

Домашня сонячна електростанція – це енергетична незалежність будинку завдяки екологічній енергії Сонця. Розрахована на 20–25 років безперервної роботи з мінімальними ризиками пошкоджень. Замовити розробку проєкту ви можете в компанії Solar Family, яка протягом 10 років успішно встановила понад 600 СЕС у приватних будинках. Вся технічна документація та монтажні роботи проводяться відповідно до вимог чинного законодавства. Звертайтеся до Solar Family, щоб мати стабільний доступ до електроенергії та отримувати додатковий прибуток за програмою «Зелений тариф».