Особливості лікування варикозу судинним хірургом

13.12.2022

Флебологія займається профілактикою та лікуванням захворювань нижніх кінцівок, у тому числі варикозу, тромбофлебіту та ін. Після огляду та додаткового обстеження досвідчений судинний хірург (флеболог) Барабой Костянтин Вікторович підбере ефективну мініінвазивну методику лікування.

Симптоми та причини розвитку варикозного розширення вен

До розвитку варикозного розширення вен на ногах можуть спричинити різні причини. До них відносять спадкову схильність, регулярне підняття тяжкості, часті фізичні навантаження та деякі професійні види спорту, а також ожиріння та період вагітності.

Звернутися до судинного хірурга необхідно за такої тривожної симптоматики:

  • важкість та біль у ногах;
  • судоми ночами;
  • набряклість;
  • пігментація чи зміна кольору шкіри;
  • підшкірні ущільнення;
  • судинна сіточка та ін.

Після огляду та УЗД (доплерографія) підбирається ефективна мініінвазивна методика. Вони безпечні та малотравматичні, проводяться досвідченим судинним хірургом в амбулаторних умовах та без загального наркозу (за показаннями під місцевою анестезією).

Після процедури надягають компресійний трикотаж, який підбирає флеболог індивідуально, та пацієнт прямує додому на реабілітацію.

Які методики застосовуються для малоінвазивного лікування варикозу?

При підтвердженні діагнозу – варикоз лікування підбирається індивідуально, при цьому це, в основному, сучасні малоінвазивні методики. Це склеювання вен біологічним клеєм, склеротерапія, мініфлебектомія, ендоваскулярна лазерна коагуляція та ін.

В особливо важких випадках призначається флебектомія – це відкрита хірургічна операція з видалення варикозних ділянок. Після неї потрібно багато часу для відновлення.

При мініфлебектомії через невеликі проколи на шкірі видаляють варикозні вени. Завдяки малотравматичності процедуру проводять в амбулаторних умовах та під місцевою анестезією.

Тривалість процедури складає в середньому до 60 хвилин та через 3-4 години пацієнта відпускають додому для відновлення. Ще одним ефективним методом лікування варикозу у пацієнтів будь-якого віку є склеротерапія.

Для неї характерне склеювання вен за допомогою звичайної або пінної склерозуючої речовини. Тривалість процедури залежить від обсягу робіт та проводиться амбулаторно. Альтернатива відкритої операції – лазерна коагуляція вен чи ЕВЛК, що проводиться з використанням інноваційного лазерного устаткування.

Незважаючи на мініінвазивність, малотравматичні методики мають свої протипоказання. Про них докладніше розповість судинний хірург на консультації. Своєчасне звернення до флеболога допоможе швидко усунути проблему та не допустити розвитку ускладнень.

Більшість захворювань, у тому числі й варикозне розширення вен, легше лікувати на початковій стадії. Тож не варто відкладати візит до лікаря, якщо з’явилися перші тривожні симптоми.