Утеплення фасаду ватою або пінополістиролом? — відмінності в матеріалах

14.12.2022

Вата чи пінопласт для утеплення будинку? Це питання задають собі більшість будівельників, і відповідь на нього зовсім не проста. При цьому не можна однозначно сказати, що один краще. Скоріше, треба сказати, чим і в якій ситуації він кращий за свого конкурента.

Відмінності між ватним і полістирольним утеплювачем

Паропроникність, відома в народі як «дихання», є властивістю стін і систем утеплення, яка була відкрита в останні роки. Тут відмінності між пінополістиролом і мінеральною ватою насправді дуже великі. Мінеральна вата має незначний опір дифузії, тобто водяна пара, що міститься в повітрі, проникає крізь неї практично безперешкодно. Навпаки, полістирол створює шар з незначною паропроникністю. Однак висока паропроникність сама по собі не є ні перевагою, ні недоліком. Насправді мова йде не про те, щоб водяна пара якомога більше проходила через стіни, а про те, щоб запобігти її конденсації в стіні при зниженні температури. Цього можна досягти як за допомогою утеплювача з вати, так і з полістиролу. Однак для цього потрібен відповідний підбір усіх шарів зовнішніх стін – від штукатурки та фарби в інтер’єрі до типу штукатурки та фарби на фасаді. По-перше, не може бути так, щоб водяна пара у великих кількостях проникала в стіни, але не могла виходити з них, заблокована зовнішньою штукатуркою або іншим шаром з низькою паропроникністю. Тому паропроникні утеплювачі з вати не можна покривати акриловою штукатуркою, яка є бар’єром для водяної пари. З цієї причини він використовується тільки на полістиролі. Зворотний ефект, тобто використання паропроникної штукатурки, наприклад, силіконової, на стінах, покритих полістиролом, не є проблемою і жодним чином не шкодить стінам нашого будинку. При виборі матеріалів краще покладатися на  професіоналів з утеплення Lufikalp lufikalp.com.ua/uteplenie/.

Водопоглинання мінеральної вати та полістиролу

З практичної точки зору різниця в поглинанні вати і полістиролу надзвичайно важлива. Цей фактор вимагає дещо іншого способу проведення робіт бригадою, що утеплює стіни. Пінополістирол має дуже низьке водопоглинання, тому намокання фасаду дощем не є проблемою. Просто вода не проникає в матеріал і в результаті він швидко сохне. У свою чергу мінеральна вата чутлива до вологи і її намокання категорично неприпустимо. Це стосується і дощок зі зниженим водопоглинанням, т. зв гідрофобізований. Тому до утеплення ватою приступають тільки після того, як накриють будівлю дахом, зроблять перегородки і забезпечать хоча б тимчасовий відтік води з жолобів. Підйоми з уже покладеною мінеральною ватою, але без штукатурки, слід захистити від дощу, наприклад, за допомогою фольги, закріпленої на риштуваннях.

Монтаж ізоляції

Ще одна істотна відмінність пов’язана зі складанням. Шар твердої мінеральної вати, який використовується для утеплення стін, важить у кілька разів більше полістиролу. Тут потрібна більш міцна фіксація, тому для вати використовуються шпильки зі сталевим сердечником, а для полістиролу достатньо пластикових.

Важливо й те, що мінеральна вата, навіть у вигляді твердих плит, є постійно гнучким матеріалом, а полістирольні плити – жорсткими. Еластичність вати дозволяє легко пристосовуватися до дрібних нерівностей землі і щільно укладатися. Однак найбільша різниця виявляється, коли вам потрібно утеплити стіну, яка не є плоскою. Це може бути, наприклад, напівкруглий еркер. Мінеральна вата можна підігнати під таку площину, а ось полістирол ні.

Так що ж нарешті вибрати для утеплення фасаду? Частіше виграє пінополістирол, тому що він просто як мінімум удвічі дешевший. Крім того, його можна обробити популярною і недорогою акриловою штукатуркою, яка не підходить для мінеральної вати.