Які є сорти кави і що робить кожен із них унікальним

14.12.2022

Кава, напевно, є одним із тих напоїв, які найбільше вплинули на людство. Адже рідко зустрінеш людину, яку аромат кави залишає абсолютно байдужою. В чому її феномен і незникаюча популярність протягом вже кількох століть — дійсно тема для наукових досліджень.

Найчастіше, коли ми замислюємося про те, як кава класифікується і позиціонується на ринку, ми зазвичай звертаємо увагу на такі речі, як спосіб обсмажування або джерело походження. Ця інформація, безумовно, корисна для визначення того, чого очікувати від тієї чи іншої кави, але вона не розповідає всієї історії. Давайте розглянемо докладніше, які сорти кави існують і що робить кожен із них унікальним.

Існує чотири основних типи кавових зерен:

  • Арабіка (Coffea Arabica);
  • Робуста (Coffea Robusta або Coffea Caniphora);
  • Ліберіка (Coffea Liberica);
  • Ексцельса (Coffea Excelsa).

Арабіка

Арабіка є найпоширенішим (і, безумовно, найбільш продаваним) сортом кави. Все тому, що вона має більш солодкий, ніжний смак, а сама кава, як правило, менш кисла. Зерна арабіки вирощуються в районах із великою висотою над рівнем моря, особливо там, де випадає багато дощів. Провідним світовим експортером зерен арабіки є Бразилія, яка відома своїми пишними тропічними лісами. Самі рослини досить ніжні, потребують неабиякої кількості обрізки та постійної уваги до факторів навколишнього середовища.

Кава арабіка особливо схильна до хвороб, тому вирощування її у великих кількостях є доволі складним завданням. Це значно підвищує вартість кавових зерен на світовому ринку, але багато любителів кави в усьому світі з радістю платять цю різницю за м’якший, солодший смак.

Слід зазначити, що смак популярних, але чутливих зерен дещо погіршується, коли їх подають холодними або змішують із молоком чи вершками. Хоча це може мати місце, справедливо буде сказати, що різниця, ймовірно, не буде помітною, якщо ви додасте якійсь додатковий смак до напою.

Робуста

Кава робуста походить із центральної та західної частини Африки на південь від Сахари. Зараз її вирощують по всьому світу, але переважно у Східній півкулі — в згаданій Африці та Індонезії. До найбільших виробників кави робуста відносяться В’єтнам, Бразилія, Індія, Уганда та Індонезія. Кавова рослина робуста є витривалою, як випливає з назви, і вона може рости при температурі понад 30°C. Однак для здорового росту їй потрібна велика кількість води. Ці рослини ростуть на невеликих висотах від рівня моря до 600 метрів над рівнем моря.

Смак цієї кави має землистий і гіркуватий присмак. Вона часто відома тим, що має деревні та земляні нотки в своєму смаковому профілі. Післясмак схожий на смак арахісу. Наявність і вираженість цих смаків залежить від якості кавових зерен, а також від способу їх обсмажування та зберігання. Варто відзначити, що кавові зерна робусти містять більше кофеїну, ніж зерна арабіки, а також менше цукру. Це сприяє більш насиченому смаку.

Ліберіка

Кава ліберіка походить із Західної Африки, але згодом вона потрапила до Південної Азії, де переважно вирощується і сьогодні. Є деякі африканські ферми, які все ще виробляють цю каву, але більшість світового її виробництва походить з Південної Азії.

На каву ліберіка припадає менше 1% світового виробництва і споживання кави. Це дуже малий відсоток, але це все ще третій найбільш споживаний сорт кави на міжнародному рівні після арабіки та робусти, відповідно.

У порівнянні з арабікою та робустою, кавові зерна ліберіки, як правило, набагато більші. Форма самих зерен також переважно асиметрична, що робить її дуже унікальною серед інших кавових зерен.

Ліберіка має сильний аромат, який підкреслює більш сміливі, земляні смаки. Дехто навіть описує його як рідкий тютюн, через сильний димний смак і запах, який він утворює, схожий на справжній тютюн. На Філіппінах, де її вирощують найбільше, каву навіть називають «kape barako», що приблизно перекладається як «чоловіча кава».

Якщо хтось вважає арабіку або робусту занадто гіркими, то ліберіка є гарною альтернативою. Зрозуміло, що смак ліберіки є набутим; і хоча він не для всіх, люди, які знаходять його привабливим, як правило, досить швидко до нього звикають.

Ексцельса

Технічно ексельса є членом сімейства ліберіка, але насправді це абсолютно відмінний вид кави. Це рідкісний сорт кави, вперше виявлений в Африці на початку XX століття. Як і описана вище ліберіка, ексельса вирощується переважно в Південно-Східній Азії і становить лише невелику частку світового виробництва кави. Рослини ексельси вирощують навколо озера Чад, а також у Сьєрра-Леоне, Ліберії, ЦАР, В’єтнамі, на Філіппінах та в Індонезії.

Оскільки про цей сорт кави відомо відносно мало, результатом є те, що його часто неправильно вирощують, обсмажують або переробляють. Через це кава, яку з неї виготовляють, часто буває низької якості з нечітко вираженими смаковими характеристиками.

Кава ексельса має терпкий, фруктовий смак і відома тим, що поєднує в собі риси кави світлого і темного обсмаження, створюючи унікальний профіль, який часто шукають кавові гурмани.