На які агро-тренди слід звернути увагу в 2023 році

23.12.2022

Сільськогосподарська галузь розвивається протягом останніх кількох століть, постійно засіваючи нові зерна інновацій. Протягом багатьох років ми були свідками об’єднання зусиль людини і техніки, і це й надалі продовжуватиметься, оскільки наші пріоритети змінюються, а світовий ландшафт трансформується.

Існує безліч причин, чому для світового сільського господарства так важливо випереджати час — від збільшення глобального споживання продовольства до кліматичної кризи. Але є найбільш помітні агро-тренди, на які компанія Агро Експерт рекомендує звернути увагу в 2023 році.

1. Біоінженерія

Передові технології приносять багато переваг сільськогосподарській галузі, дозволяючи фермерам оптимізовувати свої процеси та знаходити інноваційні рішення повсякденних проблем. І біоінженерія не є винятком. Цей процес складається з технологічно вдосконалених інструментів створення генетично модифікованих продуктів, шляхом редагування ДНК та РНК.

Біотехнології, по суті, дозволяють фермерам створювати кращу кінцеву продукцію, яка, природно, є більш прибутковою. Біоінженерія не тільки може підвищити якість врожаю. Вона також, наприклад, має потенціал для викорінення хвороб сільськогосподарських культур. А в 2023 році через підвищений попит у всьому світі виробництво якісної продукції буде більш важливим, ніж будь-коли.

2. Управління водними ресурсами

Зростання чисельності населення і руйнівні наслідки глобального потепління також призвели до необхідності моніторингу та ефективного управління використанням водних ресурсів. Хоча сьогодні основна увага приділяється підтримці сільськогосподарської галузі, це в рівній мірі стосується і підготовки до майбутнього, коли очікується різке зростання чисельності населення планети.

Високий попит на воду призвів до вивчення різних підходів до управління водними ресурсами. Наприклад, встановлено, що 60% світового виробництва продуктів харчування припадає на так звану «зелену воду», що використовується агрофірмами. Тому відбулося зміщення акцентів у бік збору дощових опадів та повторного використання стічних вод.

3. Відновлювальне сільське господарство

Інститут Родейла стверджує, що відновлювальне сільське господарство «покращує ресурси, які воно використовує, а не руйнує або виснажує їх».

У наш час, коли важливість сталого розвитку перебуває в центрі уваги, ці основні принципи ведення сільського господарства є критично важливими. Це може бути досягнуто шляхом вирощування різноманітних сільськогосподарських культур із метою забезпечення ґрунту різними поживними речовинами, їх ротації та укриття, а також зведення до мінімуму застосування хімічних добрив. Насіння кукурудзи, наприклад, може використовуватися для засіювання в один рік, а в інші роки — варіювати інші рослини.

4. Вертикальне землеробство

Вертикальне землеробство є інноваційним методом, що передбачає вирощування продукції на вертикально укладених шарах. Ця перевірена фізична схема в поєднанні зі штучним освітленням дає більший обсяг виробництва продуктів харчування.

Чому це вигідно для сільськогосподарської галузі в наш час? Це не тільки дозволяє фермерам не відставати від зростаючого попиту на продукти харчування, але й означає, що сторонні змінні, такі як погодні умови та хвороби, не впливатимуть на ріст врожаю. Отже, у виграші всі.

5. Штучний інтелект та Інтернет речей

Штучний інтелект — роботизовані машини, призначені для ефективного копіювання людського інтелекту і поведінки — використовуються для виконання безлічі щоденних сільськогосподарських завдань. Серед них: моніторинг стану ґрунту, боротьбу зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, а також для полегшення загального робочого навантаження.

Пристрої Інтернету речей (IoT) в сільському господарстві спеціально використовуються для ефективного вимірювання і моніторингу даних — знову ж таки, включаючи такий важливий показник, як стан ґрунту, та інші фактори, такі як ефективність обладнання і погодні умови. Тобто, дані, зібрані IoT-пристроями, дозволяють фермерам приймати обґрунтовані рішення на щоденній основі.