Що собою являють текстильні стропи і особливості їх використання

10.01.2023

Важкі вантажі становлять велику проблему для працівників, які працюють вручну, і можуть потребувати багато часу для переміщення без допомоги вантажного обладнання. Аби полегшити цю роботу, використовуються текстильні стропи, які в цьому плані виявилися доволі ефективними. Вони кріпляться до підйомників і забезпечують можливість переміщення важких вантажів. Cтропи текстильні стрічкові широко використовуються на будівельних майданчиках, особливо коли будівля, що будується, має як мінімум два поверхи.

Кольорове маркування вантажопідйомних стропів

Система кольорового маркування є частиною численних нормативних документів, розроблених у сфері вантажопідйомних робіт для управління використанням різного устаткування. Ці правила вимагають, щоб на вантажопідйомне обладнання наносилося відповідне маркування з метою забезпечення безпеки. Щоб зменшити ризик отримання травм, варто знати безпечну межу робочого навантаження. Строп текстильний може піднімати вантаж, який не перевищує граничну робочу вантажопідйомність. Для позначення меж вантажопідйомності стропу використовуються наступні кольорові коди:

  • фіолетовий — максимальне навантаження до 1 тонни;
  • зелений — до 2 тонн;
  • жовтий — до 3 тонн;
  • сірий — до 4 тонн;
  • червоний — до 5 тонн;
  • коричневий — до 6 тонн;
  • синій — до 8 тонн;
  • помаранчевий — понад 10 тонн.

Максимальне навантаження також залежить від типу матеріалів, з яких виготовлені текстильні стропи. Різні вантажопідйомні стропи можуть витримувати навантаження до певної межі, за якою вони можуть обірватися, завдавши значної шкоди вантажу і персоналу, який ними користується. Особи, які не дотримуються граничних навантажень, також скорочують термін служби свого обладнання.

Особливості текстильних стропів

Текстильні стропи є гнучкими та універсальними, але мають обмежену вантажопідйомність. Їх максимальне значення вказується на ідентифікаційній етикетці. Для великих вантажів можуть також застосовуватися стропи синтетичні або стропи поліестерові. Різні температури навколишнього середовища також можуть обмежувати можливості різноманітних текстильних стропів, які широко представляє цей каталог. Порушення цілісності матеріалу стропу і зниження його гнучкості може бути викликано утворенням льоду при дуже низьких температурах.

Ударне навантаження створює ризик для цілісності стропу. Такий само вплив на нього можуть мати раптові зупинки. Також слід бути обережним при роботі в зонах із хімічними речовинами. Лужні хімікати руйнують поліефірні стропи, хоча вони мають велику стійкість до мінеральних кислот. Кислотні середовища, однак, викликають пошкодження металевих смуг у стропі.

Варто зазначити, що текстильні стропи призначені для прямолінійного витягування. При боковому навантаженні виникає динамічне зусилля, яке може перевищити безпечну межу навантаження і призвести до травмування та матеріальних збитків користувачів. При цьому необхідно стежити за рівномірним розподілом навантаження на стропи. Невиконання цієї вимоги призводить до появи невиправданої ваги, яка може їх пошкодити. Неправильне використання строп і відсутність технічного обслуговування — інші причини виходу строп із ладу.