Project Manager — мистецтво керівництва та управління

18.01.2023

Робота у сфері IT не завжди передбачає безпосередньо написання коду чи участь у розробці. Практично у всіх компаніях передбачено посаду Project Manager. Це фахівець, який відповідає за координацію всіх дій, постановку завдань та відстеження їх виконання.

Багатьом здається, що для такої професії не знадобиться жодних особливих навичок, але це не так. Саме тому найкраще пройти на project manager навчання. У Києві такі курси пропонує Lemon School. На них студенти дізнаються, як здійснювати управління колективом, розподіляти завдання.

Основні обов’язки project manager

На курсах вас навчать працювати з основними програмами, які потрібні кожному project manager. Наприклад:

  • Agile;
  • Scrum;
  • Kanban.

З їх допомогою простіше виконуватиме постановку завдань, контролюватиме їх виконання. Перейдіть на https://kiev.lemon.school/uk та вибирайте відповідний курс. Усього через кілька місяців можна відкрити для себе нову професію, яка потрібна в десятках компаній.

Якщо ж виділяти головні завдання, які ставляться перед фахівцем, то серед таких:

  1. Формування команди. Підбір потрібного персоналу – це запорука того, що компанія справлятиметься зі своїми завданнями. Тому вас навчать правильно висувати вимоги до претендентів на відповідні посади.
  2. Координація відносин усередині колективу. По суті, це головне завдання спеціаліста. Project manager повинен керувати всією командою чи частиною колективу. Сюди входять постановка завдань, контроль за їх виконанням, спілкування із замовником. Порівнювати ефективність роботи можна за допомогою різних метрик. На курсах навчать підбирати релевантні, щоб отримувати адекватну оцінку роботи працівників.
  3. Створення сприятливої атмосфери у колективі. У багатьох командах фахівці по суті виконують функції психолога. Вони дбають про те, щоб інші співробітники мали все необхідне для виконання їхніх повсякденних завдань.

На курсі студентів навчать працювати з ефективними методиками та інструментами, які зроблять управління проектами ще легшим та зручнішим. Тут ви отримаєте навички, які будуть корисні і для спілкування з людьми загалом. Грамотна комунікація – це запорука розвитку проекту.

Керуйте командою та заробляйте, освоївши нову професію

Project manager – найкраща професія для тих, хто далекий від технологій, але хоче інтегруватись у сферу IT. Зараз у десятках компаній в Україні є відкриті вакансії для цих фахівців і попит на них лише зростає.

Якщо ви комунікабельні, вмієте швидко координувати дії, знаходити спільну мову з різними людьми, така професія саме для вас. Вона добре оплачується, плюс можна завести багато корисних знайомств.