Типи матеріалів, на які варто звернути увагу при виборі упакування

20.01.2023

Упаковка є невід’ємною частиною будь-якого продукту, тому вона може мати велике значення для ваших клієнтів. Але як дізнатися, який пакувальний матеріал використовувати у кожному конкретному випадку? Адже є багато різних типів, кожен з яких має свої переваги і недоліки.

На ринку є багато популярних пакувальних матеріалів: стретч-плівка, алюмінієва фольга, картонні коробки тощо. Але не всі вони добре підходять для кожного конкретного продукту. Ваш вибір залежатиме як від типу продукції, так і від ваших особистих уподобань. Наприклад, виробник Alfa Pack може професійно допомогти вам із цим визначитися, оскільки має різноманітний упакувальний арсенал — від пакетів і ланч-боксів до гастроємностей і крафтового посуду.

Отже, ось найпоширеніші типи матеріалів, на які варто звернути увагу при виборі вашого упакування.

1. Папір

Папір є, мабуть, найпопулярнішим пакувальним матеріалом у виробництві та дистрибуції. Він є екологічно чистим, функціональним, гнучким; на нього можна легко наносити інформацію про бренд і фарбувати. Папір можна використовувати для створення будь-чого — від сумок до коробок і конвертів.

Крафт-папір виготовляється за допомогою сульфатної целюлози і призначений для користувачів, які шукають паперову упаковку, виготовлену за допомогою більш стійких процесів. Він відрізняється довговічністю, але не стійкий до вологи. Це робить його непридатним для пакування заморожених продуктів та багатьох інших видів харчових продуктів. Проте він ідеально підходить для пакування всіх інших видів продукції, а також чудово підходить для обгортання предметів.

2. Картон

Картонна коробка — це те саме, що й гофрокоробка. Вона виготовляється з багатошарового паперу, що надає їй відмінну структурну стабільність. Картон має три шари: внутрішній, гофрований і зовнішній. Гофрований шар (також відомий як рифлений) забезпечує жорсткість, ізоляцію та міцність, що робить картон майже ідеальним пакувальним матеріалом.

Крім того, картон гнучкий і йому можна надати будь-яку форму та розмір. Його також можна зміцнити, щоб переносити важчі предмети, додавши до конструкції коробки більше ребер.

3. Алюмінієва фольга

Алюмінієва фольга як правило продається у рулонах, що містять великі листи металу з клейкою стороною, яка прилипає до таких предметів, як, наприклад, форми для кексів під час випікання десерту. Вона також добре підходить для загортання залишків їжі, оскільки до неї не так легко прилипають продукти (особливо страви). Однак алюмінієва фольга доволі погано протистоїть волозі, тому це не найкращий варіант для пакування їжі.

4. Пінопласт

Пінопласт буває різних форм і розмірів, але всі вони складаються з полістирольних гранул, які нагріваються до тих пір, поки не перетворяться на губчастий матеріал. Основна перевага пінопластової упаковки — можливість багаторазового використання.

5. Поліетилен

Поліетилен у якості пакувального матеріалу зазвичай використовують у закладах громадського харчування, таких як ресторани та фаст-фуди. Він забезпечує хорошу теплоізоляцію, тому є чудовим вибором для заморожених продуктів і будь-яких інших товарів, де важливий контроль температури. Він також добре захистить ваші продукти від вологи і дощу. Недоліком поліетилену є те, що він може руйнуватися під впливом ультрафіолету (наприклад, сонячного світла) і з часом потребуватиме заміни.

6. Біопластик

Біопластик — це екологічно чиста альтернатива пакуванню на основі поліетилену та традиційному пластику. Він виготовляється з рослинних матеріалів, таких як кукурудза, цукрова тростина, буряк тощо. Це робить його біорозкладним — він розкладається на звалищах природним чином, на відміну від пластмас, виготовлених із нафти і природного газу. Ще однією додатковою перевагою є те, що біопластик зберігає всі бажані якості звичайного пластику — гнучкість, легкість та повітронепроникність.

7. Стретч-плівка

Стретч-плівка — популярний пакувальний матеріал, який використовують, щоб обмотати коробку і запечатати її — аби не було ніяких неприємних сюрпризів, коли ви відкриваєте упаковку. Але у цього типу упаковки є і зворотний бік. Оскільки вона містить пластик, який не підлягає переробці, то з часом це збільшує її вплив на навколишнє середовище.

8. Термозбіжна плівка

Така плівка використовується багатьма компаніями, яким потрібно відправляти різні типи предметів, наприклад, ювелірні вироби та інші дрібні товари. Вона виготовляється з тонкого пластикового матеріалу, який можна щільно обмотати навколо предмета або продуктів, що пересилаються, таким чином, щоб вони були повністю зафіксовані в одному місці. Основним недоліком термозбіжної плівки є те, що вона потребує певного часу для висихання на повітрі перед відправкою.