Освіта у Словаччині 2023: можливості для українців

26.01.2023

Будь-яка освіта — це внесок у розвиток та майбутнє для кожної людини. А якщо ви вирішили отримати диплом в іншій країні, це дасть вам ще більше можливостей. Коли ми обираємо країну, куди вступити, то звертаємо увагу відразу на кілька речей: якість освіти, менталітет місцевих жителів, безпека, фінансова складова тощо. Саме тому, коли говоримо про вступ в Європейському Союзі, дедалі частіше говорять про вступ Словаччина — найкращий варіант.

Вища освіта у Словаччині

У Словаччині вища освіта безкоштовна https://free-student-slovakia.org/ для всіх — як для словаків, так і для іноземців. Тому, якщо ви думаєте про вступ за кордон, розгляньте Словаччину в першу чергу. Навчання на бакалавріаті, в більшості випадків, становить 3 роки, а магістратура — ще 2. Виняток становлять лише медичні та ветеринарні спеціальності, там період навчання на першому ступені складає 4 роки.

Незважаючи на те, що країна невелика, освіта тут якісна. У Словаччині розташовано безліч виробництв та заводів, є як внутрішній, так і зовнішній туризм, а також активно розвивається IT-сектор та будівництво, тому тут готують висококласних фахівців, які б змогли закрити всі необхідні потреби. Саме тому навчальні програми постійно оновлюють, у навчанні активно використовують сучасні технології, а теоретичні знання дають відразу ж із практикою, щоб краще засвоїти новий матеріал.

Навчання для іноземців

Питання, як поступити в Словаччину іноземцю, виникає в першу чергу. Відразу пояснимо: процес вступу як для словаків, так і для, наприклад, українців, однаковий. Кожен університет встановлює загальні правила, а факультети та кафедри — доповнюють своїми. Саме тому одна й та сама спеціальність може бути в одному університеті зі вступними іспитами, а в іншому — без.

Освіта абсолютно безкоштовна для всіх, хто вступає до державних університетів та навчається словацькою мовою. Виконавши ці дві умови, ви отримуєте можливість здобути повну вищу освіту та не заплатити за це жодного євро.

Викладачі добре ставляться до іноземних студентів. Спочатку вони намагаються допомагати і давати докладніші пояснення та консультації щодо свого предмета та домашніх завдань. Також майже всі університети організовують додатковий курс словацької мови для підвищення рівня комунікації студентів.

Усі університети готові прийняти іноземних студентів. Серед них Кошицький технічний університет, Трнавський університет у Трнаві, Католицький університет у Ружомберок тощо. У кожному з них студент знайде для себе потрібну та цікаву спеціальність, яка допоможе змінити майбутнє.

Можливості для українців під час навчання

Після вступу до одного зі словацьких університетів, у студентів з’являється безліч можливостей, пов’язаних як з навчанням, так і з подорожами.

Насамперед, потрібно знати про те, що хороше навчання дає можливість отримати стипендію від університету, що дозволить батькам студента менше витрачати на його утримання, доки він не працює. По-друге, кожен учень має можливість поїхати в іншу країну на кілька місяців або на семестр за програмою Erasmus. Це допоможе отримати додаткові знання, досвід та знайомства.

Щоб провести літо з користю, заробити та помандрувати, можна вибрати програму Work and Travel та поїхати до Сполучених Штатів Америки. Це подарує неймовірні враження, які ви згадуватимете протягом усього життя.

Крім того, всі іноземні студенти після приїзду отримують ВНЖ, що дозволяє легально працювати у вільний час. Це означає, що студенти вже з другого семестру першого курсу можуть утримувати себе самостійно. Працювати можна всього по кілька годин на день або ж по півдня кілька разів на тиждень і цього буде достатньо для того, щоб сплатити за гуртожиток, харчування, а головне, навчитися самостійності та незалежності від батьків.

Можливості після отримання диплому

Європейський диплом допоможе випускнику знайти гарне місце роботи, на якому буде і кар’єрне зростання, і гідна заробітна плата. Це стосується як працевлаштування в Україні, так і у Словаччині чи будь-якій іншій країні. Багато студентів вже на останньому курсі навчання знаходять роботу за спеціальністю, куди йдуть на повну ставку після закінчення університету. Це можливо завдяки стажуванням та практикам, які існують під час навчання.

Якщо випускник вирішує повернутися до України, то, безперечно, будь-який роботодавець буде радий взяти до себе співробітника з європейським дипломом, бо це означатиме інший підхід до вирішення поставлених завдань і цілей. Якщо ж ухвалено рішення залишитися в Словаччині або поїхати в іншу країну, то випускнику одного з європейських університетів буде простіше знайти роботу хоча б з точки зору існуючої бюрократії. Крім того, словацький диплом означатиме вже інтегрованість у європейське суспільство, що також важливо для роботодавця.

Вища освіта в Словаччині — це чудовий старт для будь-якої цілеспрямованої людини, яка хоче зробити своє майбутнє яскравим і перспективним.