Як вберегти свій домен та захистити його від зловмисників?

08.02.2023

В глибинах Інтернету відбуваються різні кіберзлочини, серед яких поширена діяльність, пов’язана з викраденням доменів. Просування сайту істотно залежить від того, наскільки вдало підібране доменне ім’я, як давно на ньому розміщений веб-ресурс, чи не використовувався він для спаму і багатьох інших факторів. Якщо «перекидати» сайт з домену на домен, про успішне SEO бізнес-проекту можна забути.

Як захистити домен

Не варто ставитись безвідповідально до питань безпеки, адже якщо доменне ім’я опиниться в руках зловмисників, з відновленням доступу до нього можуть бути серйозні проблеми, або ж доведеться сплачувати шахраю солідну грошову суму за викуп.

Щоб не стати жертвою шахраїв, рекомендуємо ознайомитися з корисними рекомендаціями щодо безпеки свого домену.

Подумайте над створенням надійного та складного пароля для облікового запису

Не варто нервувати, коли при реєстрації система просить вас вигадати максимально складний і довгий пароль, що складається з літер, цифр і спеціальних символів. За наявності складного пароля злом вашого облікового запису стане для шахраїв справжнім квестом. Якщо крадіжка запису пройде успішно, процес відновлення доступів буде набагато складнішим, ніж вигадування пароля. За створення пароля відповідальні тільки ви, тому зробіть його довгим, надійним, а головне – не забувайте про важливість його періодичної зміни.

Продовжуйте домени без зволікань

Якщо ви забули оплатити послугу оренди домена, то сайт блокується одразу або через 1-3 дні, в залежності від правил реєстратора. Після цього настає період, коли домен можна відновити, але за істотно вищою ціною. Якщо цього не зробити, домен через певний час стає вільним для реєстрації, його може купити будь-який користувач.

Не забувайте про можливість оплати деяких доменів наперед відразу на кілька років. Якщо ви цінуєте своє доменне ім’я, бажано купити його на тривалий термін.

Реєструвати домен необхідно виключно на діючій електронній пошті, до якої ви маєте доступ і на яку ви регулярно заходите. Саме на цю адресу надійдуть листи про необхідність внесення наступного платежу.

Своєчасно продовжуючи домен, ви суттєво знижуєте можливість втратити його. Тим паче, що в деяких випадках пропонується оплата аж до 10 років – у такому разі вам не доведеться постійно думати про його продовження.

Вказуйте виключно правдиву інформацію

Не намагайтеся діяти анонімно, під час процедури вказуйте справжнє ім’я, прізвище та інші дані, які будуть використовуватися для реєстрації доменного імені. В такому випадку ви зможете довести право на домен, надіславши реєстратору скан паспорта.

Не варто побоюватися надання достовірної інформації про себе, адже її точно не передадуть третім особам. Для приховування всіх особистих даних завжди можна скористатися послугою Privacy Protection – у такому разі інформація про вас не відображатиметься у сервісі Whois.

Домогтися відновлення права на доменне ім’я буде практично нереально, якщо під час реєстрації у графі для імені та прізвища ви напишете «Вася Пупкін».

Ретельно перевіряйте листи, які містять інформацію, пов’язану з продовженням доменного імені

Якщо на вашу пошту надійшов лист, в якому міститься інформація про необхідність продовження домену, обов’язково переконайтеся у його автентичності. Шахраї люблять використовувати такий метод обману, який полягає у надсиланні листів з номерами рахунків, на які потрібно надіслати певну суму, щоб продовжити термін дії домену.

Неуважні та довірливі користувачі можуть не звернути увагу на подібний прийом і здійснити оплату. Лише згодом вони розуміють, що не сплатили за послуги надання домену, а порадували шахраїв. Вся проблема полягає в наступному: кіберзлочинці створюють максимально схожі адреси електронної пошти з тими, які використовує реєстратор. Таким чином, після отримання листа про необхідність продовжити доменне ім’я переконайтеся, чи справді його відправив саме ваш реєстратор.

Розвиваючи свій сайт, потрібно постійно дбати про його безпеку, адже в мережі існують тисячі методів вкрасти дані або нашкодити роботі веб-ресурсу. Один із методів захисту — підключення до сервісу Cloudflare. Навіть безкоштовний тариф дає достатньо інструментів для захисту від DDoS-атак та вірусів. Стаття Навіщо потрібен Cloudflare і як підключити до нього сайт допоможе дізнатися про основні можливості та інструменти сервісу, а також отримати інструкцію з його підключення. 

Як захистити домен

Співпрацюйте з надійними реєстраторами

Важливо, щоб реєстратор був надійним, перевіреним та мав гарну репутацію. Якщо він надає свої послуги вже довгі роки, а користувачі залишають про нього позитивні відгуки на сторонніх сайтах, варто придивитися до цього варіанту. Компанія, яку ви обираєте, повинна:

  • Відразу надати послугу реєстрації домену, коли отримає від вас оплату.
  • Надати можливість перенести домен від іншого реєстратора, якщо це потрібно.
  • Працювати 24/7 та мати техпідтримку, з якою завжди можна зв’язатися для вирішення проблем та уточнення питань.

Також рекомендується стежити за шахраями, які можуть зареєструвати домен, що практично не відрізняється від вашого, і дурити клієнтів, видаючи себе за вашу компанію. Вирішенням цієї проблеми стане купівля доменів в основних доменних зонах. Але на такий крок варто йти лише за наявності масштабного бізнесу, для якого хороша репутація перебуває у пріоритеті.

Не забувайте про те, що при використанні безкоштовних поштових скриньок, таких як, наприклад, Mail.ru, Hotmail, ви ризикуєте втратити свою електронну пошту, якщо не будете часто заходити в акаунт. Це дозволить шахраям зламати скриньку та користуватися нею з метою крадіжки ваших доменів.