Для чого потрібно визначати якість зерна?

23.02.2023

Визначення якості зерна є важливим етапом його виробництва та обробки, адже це напряму впливає на кінцеве отримання, відповідно, якісної та конкурентоспроможної продукції. Можливість пристосувати якість зерна до індивідуальних потреб споживачів тепер визнається виробниками, обробниками та насіннєвими господарствами. И саме тут може стати в нагоді українська компанія «Альтаїр Плюс», яка є провідним постачальником сучасного лабораторного обладнання для визначення якості зерна і продуктів його переробки.

Варто зауважити, що, наприклад, маркетингові ланцюжки для таких продуктів, як високоолійна кукурудза та соя, сплачують значні премії. У той же час, у багатьох регіонах світу на підприємствах, що займаються відгодівлею худоби, тепер перевіряють сировинні зернові інгредієнти на вміст загального протеїну або поліпшеного амінокислотного профілю.

Також серед основних причин якісних тестів можна виділити:

  • Встановлення ціни на зерно для виробників та постачальників.
  • Відбір найкращого насіння, що дозволяє отримати високу врожайність та відмінний продукт.
  • Контроль за дотриманням стандартів якості та безпеки.

Лабораторія з аналізу якості проводить комплексний аналіз зерна, що дозволяє визначити його основні параметри та властивості.

Ось які тести зазвичай проводять для конкретних культур:

  • Пшениця: вологість, протеїн.
  • Кукурудза: вологість, протеїн, олія, крохмаль і щільність.
  • Соєві боби: вологість, протеїн, олія, клітковина, загальний вміст насичених жирів і ліноленової кислоти.
  • Соєвий шрот: вологість, протеїн, олія та клітковина.

Основні етапи роботи лабораторії

1. Підготовка зразків. Зерно збирається з різних частин поля та розділяється на декілька зразків, які будуть досліджені. Після цього воно засипається в контейнери та відповідним чином позначається.

2. Дослідження розміру. Зразки зерна проходять калібрувальні сита різної величини, що дозволяє визначити його розмір та фракційний склад.

3. Визначення вологості. Зерно висушується в спеціальному приладі — як правило, в електричній шафі при температурі 130 °С протягом однієї години, — після чого вимірюється його вологість.

4. Визначення клейковини (глютену) в зерні. Для цього використовують спеціальні прилади — вимірювачі деформації клейковини.

5. Оптичний аналіз. Для визначення коліру, форми та інших параметрів зерна віддають перевагу використанню інфрачервоних аналізаторів.

6. Аналіз на наявність домішок і зараженість шкідниками. Засміченість і зараженість зерна зазвичай оцінюються за допомогою так званих розсівів. Вони являють собою систему сит з отворами різних розмірів, котрі здійснюють ряд рухів: коливальні, поступальні, обертальні та струшувальні.

Перелічені етапи не є остаточними. В залежності від типу культури, показники якості зерна можуть включати такі параметри, як натура, вміст білка і жиру, склоподібність, клітковина, зольність, наявність ГМО, радіонуклідів і різних токсичних елементів.

В результаті проведення аналізу лабораторія надає клієнтам повний звіт про основні параметри та властивості зерна, що дозволяє, за необхідності, підвищити якість продукту.