Розширення промислового ангару за кілька днів

08.03.2023

Чи можливо розширити промисловий ангар ще на 700 квадратних метрів за п’ять днів, не зупиняючи виробничий процес в існуючому цеху?

Для більшості з вас це може здатися практично нездійсненним, враховуючи реалії традиційного інвестиційного процесу, який зазвичай передбачає цех зі сталевою або залізобетонною конструкцією. Лише залагодження формальностей може зайняти значну кількість часу, а забезпечення безперервності виробництва в розширюваному цеху стає серйозною проблемою.

Насправді це можливо реалізувати лише у випадку ангарів модульної конструкції, серед яких особливої уваги заслуговують довговічні тентові павільйони, побудовані з легких, але високоміцних алюмінієвих профілів.

У масовій свідомості тентові павільйони — легкі ангари — в першу чергу асоціюються з тимчасовими спорудами, простіше кажучи, сезонними наметами, які можна побачити на вечірках і заходах. Однак та сама конструкція з алюмінієвого профілю може бути ізольованим складом або промисловим ангаром площею в кілька тисяч квадратних метрів, розрахованим на десятиліття експлуатації (навіть до 50 років) і пристосованим до місцевих вітрових і снігових навантажень.

Одним з провідних виробників таких ангарів в Європі є компанія Pol-Plan зі Стеншева у Польщі.

Клієнти компанії Pol-Plan часто набувають досвіду використання павільйонів, починаючи з невеликих павільйонів з обшивкою з ПВХ або трапецієподібного листового металу.

З ростом компанії виникає потреба у збільшенні складських або виробничих площ. І це саме той випадок, коли інвестор може знизити ризик вкладень і значно скоротити термін окупності, вклавши кошти в ізольований тентовий ангар. Це шлях, який пройшла компанія Mark-John, що надає послуги обробки з ЧПУ, виробляє запчастини для машин.

Невеликий тентовий павільйон з обшивкою стін з трапецієподібного листового металу, зведений на бруківці, став початком позитивного досвіду використання цього типу конструкцій. Клієнт повірив у потенціал конструкції і вирішив звести тентовий павільйон з обшивкою стін сендвіч-панелями і з надувною покрівлею. Промисловий ангар розміром 24х30х4,5 м, в якому розмістилися верстати з ЧПУ, був побудований за кілька днів. В якості основи було достатньо бруківки. Під основними колонами були використані бетонні фундаментні підошви. Ангар має примусову вентиляцію, систему обдувного опалення Flowair.  Після того, як ангар прослужив один рік, виникла ідея розширити його ще шістьма 5-метровими сегментами до розміру 24х60х4,5 м. Вільний простір перед ангаром дозволяв це зробити.

Саме сегментована конструкція тентового павільйону дозволяє відносно легко розширювати павільйони за допомогою додаткових 5-метрових модулів. Більше того, завдяки відсутності потреби у важкій техніці, кранах, розширення може відбуватися практично без перешкод для роботи в існуючому цеху , включаючи проїзд навантажувачів через майданчик до внутрішніх приміщень цеху.

промисловий ангар

Процес розширення тентового павільйону розпочався із закріплення сталевих фундаментів за допомогою анкерів для бетону, приклеєних спеціальним клеєм — «хімічним анкером». Шарнірно прикріплені до підошви цеху основні прольоти цеху, що складаються з алюмінієвих профілів, з’єднаних сталевими з’єднувачами, можуть бути легко підняті за допомогою підйомника Manitou. Фактично, лише під час монтажу основних прольотів до основи виникають труднощі з доступом всередину цеху. Наступного дня відбувся наступний етап розширення — монтаж сендвіч-панелей з поліуретановою серцевиною 60 мм. На місці в панелях були встановлені поліуретанові вікна.  Обшивка покрівлі, що складається з ПВХ-мембран, між якими закачується повітря для утворення ізоляційного шару, також розділена на сегменти, які можна легко втягнути на нові прольоти. Сегменти покрівлі з’єднані трубами, що ведуть до насоса, який автоматично підтримує тиск. Додатковою перевагою надувної покрівлі є полегшене самостійне сповзання снігу.

Покриття фасаду існуючого цеху, включаючи розсувні ворота, було демонтовано і встановлено на новому фасаді цеху. Всі роботи з розширення цеху тривали п’ять днів, в результаті чого ми отримали готовий до використання цех розмірами 24х60х4,5м, пристосований, як і традиційно будовані цехи, до місцевих вітрових і снігових навантажень (навіть до 300 кг/м2).

Час і вартість розширення довготривалого тентового павільйону — промислового ангару — не має конкуренції у порівнянні з традиційно будованими павільйонами з аналогічною функціональністю. Інвестори, які здатні оцінити потенціал тентових павільйонів з алюмінієвою конструкцією, можуть завдяки їх унікальним перевагам скоротити витрати і час інвестування, а також отримати перевагу над конкурентами. Недарма одним з них є Ілон Маск, який розмістив виробничу лінію Tesla, а також монтажну лінію SpaceX у тентових павільйонах.