Сучасні тренди в медицині: технології на варті здоров’я

08.03.2023

Розвиток сучасних технологій позначився чи не на кожній сфері нашого життя, і охорона здоров’я не є виключенням. Поговоримо про тренди в медицині, які ще кілька десятиліть тому здавалися чимось надзвичайним.

Телемедицина: онлайн-допомога лікаря

Зараз нікого не здивуєш тим, що запис до лікаря можна здійснити онлайн — сервіс doc.ua надає багато можливостей для пошуку кваліфікованих спеціалістів. Всього декілька кліків — і у вас є інформація про лікаря, клініку чи діагностичний центр. На одному сервісі можна безкоштовно скористатися важливими даними, щоб вибрати найкращого спеціаліста.

Також тенденцією сучасності через потребу в дистанціонуванні стала телемедицина. Наприклад, станом на квітень 2020 року в Америці 43,5% прийомів у всіх лікарів відбувалося саме в онлайн-режимі. Великою перевагою цього стала можливість звернутися по допомогу з будь-якої частини світу. Однак є чимало випадків, коли для встановлення діагнозу та призначення лікування потрібний офлайн-огляд.

За останні десятиліття відбулася велика кількість змін (у тому числі й в українській сфері охорони здоров’я), пов’язаних із використанням інтернету. Онлайн можна не лише проконсультуватися, а й виписати електронне направлення, перевірити аналізи, отримати їх розшифрування, виписати лікарняний тощо. Це суттєво спрощує життя та економить час.

Контроль здоров’я за допомогою гаджетів

Відстежувати важливі показники здоров’я можна протягом усієї доби, і в цьому допомагають розробки у сфері електроніки. Смарт годинники та фітнес-браслети — гаджети, що дозволяють контролювати такі параметри стану організму людини, як:

  • пульс;
  • серцебиття;
  • рівень насиченості крові киснем;
  • тривалість та якість сну.

Є й специфічні портативні девайси, що будуть у пригоді пацієнтам з астмою, цукровим діабетом тощо.

Віртуальна реальність у сфері охорони здоров’я

Хоча VR раніше асоціювалася з розвагами, зараз техніка для створення віртуальної реальності успішно виконує завдання і в медицині, причому як для навчання лікарів, так і для терапії. Наприклад, такі технології актуальні під час вивчення внутрішньої будови тіла.

А як щодо лікування? Віртуальна реальність добре себе зарекомендувала в психіатрії: технології дозволяють ефективно розв’язувати проблеми тривожних і посттравматичних станів, а також психічних розладів. Як прогнозують фахівці компанії Verified Market Research, за кілька років (уже у 2027 році) ринок VR продемонструє величезне зростання в плані розробок для охорони здоров’я.