Як підприємство може побудувати процес бухгалтерського обліку для досягнення оптимальної ефективності в бізнесі?

30.03.2023

Ви втомилися від руйнування і безладу в бухгалтерському обліку вашого бізнесу? Якщо так, то ця стаття для вас! Ми надамо вичерпну інформацію щодо найкращого управління, контролю та ведення бухгалтерського обліку.

Система оподаткування в Україні

В Україні є дві системи оподаткування — спрощена і загальна.

Типи податків в обох системах однакові, але у спрощеній системі оподаткування інший розмір ставки єдиного податку та є деякі обмеження залежно від групи оподаткування.

На спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності — діє особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених законодавством України, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

На загальній системі оподаткування не потрібно відповідати якимось обмеженням за видами діяльності, кількістю співробітників або розмірами доходів.
Вибір правильного шляху для себе може бути складним рішенням, тому підприємці повинні обирати курс дій, виходячи зі своїх індивідуальних потреб і цілей.

Хто не може бути на спрощеній системі оподаткування?

Незважаючи на можливість звільнення бізнесу, які перебувають на спрощеній системі оподаткування від сплати певних видів податків, існують певні вимоги, яких має бути дотримано залежно від виду їхньої діяльності.

Зокрема, якщо бізнес займається  діяльністю, пов’язаною з азартними іграми, лотереями, обміном іноземної валюти, виробництвом/експортом/імпортом та продажем підакцизних товарів тощо, то обрання спрощеної системи оподаткування для такого бізнесу неможливе.

Як ФОП обрати спрощену систему оподаткування (єдиний податок)?

ФОП, які протягом 10 днів з дня їх держреєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку 3 групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їх держреєстрації.

ФОП, які обрали ставку єдиного податку 1 чи 2 групи, вважаються платниками єдиного податку тільки з 1-го числа наступного місяця.

Якщо ж, вчасно не подати відповідну заяву, то ФОП буде автоматично зареєстровано на загальній системі оподаткування.

При цьому, перейти на спрощену систему оподаткування ФОП зможе  тільки з наступного кварталу.

Для переходу на спрощену систему оподаткування, ФОП повинен подати відповідну заяву до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

В такому разу, ФОП може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Хочете дізнатися більше про важливість ведення бухгалтерської документації для вашої організації?

Фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Платники єдиного податку третьої групи,  які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат за типовою формою. При цьому фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції окремо від обліку доходів і витрат від здійснення інших видів підприємницької діяльності.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Щоб просунутися в цьому процесі, вам необхідно придбати електронні ключі та підписати договір з уповноваженим органом.  Тепер що стосується податкових платежів і порядку ведення бухгалтерського обліку:  Компанії  що знаходяться на  1 і 2 групі оподаткування,  повинні сплачувати єдиний  податок  щомісяця до 20 числа того ж місяця, а один раз на рік  подають декларацію по ЄП за рік протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного року.

Підприємці третьої групи зобов’язані сплачувати єдиний податок щоквартально протягом 50 днів після завершення цього кварталу. Підприємці всіх груп повинні здійснювати єдиний соціальний внесок наприкінці кожного звітного періоду, термін сплати — до 20 числа наступного кварталу; крім того, не пізніше 9 лютого має бути подано річний звіт.

Коли необхідно інвестувати в бухгалтерські послуги для вашого бізнесу?

Підприємство може організувати свою систему бухгалтерського обліку різними способами, такими як:

Якщо ж ви вирішили обрати бухгалтерський аутсорсинг, вкрай важливо підійти до вибору компанії правильно. Дізнавшись про досвід спеціалістів, репутацію та відгуки — це дасть вам змогу прийняти найкраще рішення для вашого бізнесу та обрати найкращу компанію. Крім того, обов’язково потрібно зустрітися з представником компанії, щоб обговорити всі нюанси і точно розрахувати, скільки коштуватимуть бухгалтерські послуги. Все це допоможе прийняти зважене рішення під час вибору надійної аутсорсингової компанії.