Внутрішній аудит: у чому полягає його сутність і значення

01.04.2023

Майже кожна компанія рано чи пізно стикається з такими труднощами, як податкові штрафи, нецільове використання ресурсів або явне шахрайство з боку співробітників. Як правило, керівництво дізнається про це не одразу. А коли помічає витік коштів, то не завжди може швидко відреагувати через брак необхідної інформації.

Вчасно виявити і запобігти таким ризикам — завдання професіональних і досвідчених команд, одною з яких є аудиторська фірма в Києві. У чому ж полягає сутність внутрішнього аудиту та які суб’єкти і об’єкти належать до цієї діяльності — дізнайтеся далі.

Сутність і значення внутрішнього аудиту

Якщо раніше внутрішній аудит відповідав лише за аналіз ризиків, пов’язаних із фінансовою звітністю та оподаткуванням, то зараз, із глобалізацією економіки та зростанням кількості великих організацій, завдання внутрішнього аудиту значно розширилися.

Тепер він охоплює всі аспекти діяльності підприємства й оцінює як сильні, так і слабкі сторони бізнесу. Внутрішній аудит нині — це незалежний аналіз діяльності організації, який захищає інтереси власника від наслідків шахрайських схем і незаконних операцій. Це свого роду рентген бізнесу, котрий діагностує фінансове здоров’я організації та толерантність до ризиків.

Основне завдання такого аудиту — зберегти ресурси компанії, виявити невідповідності або навмисне викривлення фінансової звітності, усунути безліч ризиків: фінансових, кадрових, фіскальних, інформаційних тощо. І, зрештою, — надати вищому керівництву достовірну інформацію про роботу підприємства для прийняття управлінських рішень.

Сутність внутрішнього аудиту можна описати двома складовими: гарантії об’єктивної оцінки та консультації керівництва. Хоча цілі аудиту можуть змінюватися в процесі діяльності компанії, основна роль його роль полягає в тому, щоб захистити бізнес від банкрутства.

Суб’єкти і об’єкти внутрішнього аудиту

Аудит можуть проводити як співробітники самої компанії, так і зовнішні аудиторські фірми. Найчастіше суб’єктами цього процесу є співробітники відділу внутрішнього аудиту, внутрішнього контролю або контрольно-ревізійної групи. Ці служби підпорядковуються безпосередньо вищому керівництву або власникам організації, що забезпечує незалежність перевірок.

Що ж є об’єктами внутрішнього аудиту? Найчастіше ними виступають:

  • своєчасність сплати податків;
  • власний оборотний капітал компанії;
  • активи підприємства та їх джерела;
  • достовірність бухгалтерського обліку та фінансової звітності;
  • робота економічних, технічних та інформаційних служб;
  • проєктно-кошторисна документація та програмне забезпечення;
  • організація виробничих і бізнес-процесів;
  • перевірка роботи всіх ланок системи контролю;
  • дотримання законів, нормативних актів та облікової політики;
  • дотримання принципів корпоративного управління, організації праці тощо.

Інформація, зібрана в процесі аудиту, стає важливою основою для прийняття управлінських і кадрових рішень. Внутрішній аудит є особливо необхідним організації, якщо власники не керують людьми і процесами особисто, а делегують свої функції найманим менеджерам і хочуть бути в курсі всього, що відбувається.