Що таке криптовалюта і як вона працює: розставляємо все по поличках

04.04.2023

Про криптовалюти написано вже безліч статей, наукових праць і навіть книг. Але досі для багатьох людей це поняття асоціюється з чимось ілюзорним і непостійним. Таке поверхневе сприйняття не дозволяє відчути справжню сутність так званих «цифрових грошей». Чи дійсно це наше майбутнє? Давайте розглянемо трохи докладніше це питання, а саме — що таке криптовалюта і як вона працює.

Що собою являє криптовалюта?

Криптовалюта — це децентралізовані цифрові гроші, які базуються на технології блокчейн і захищені криптографією. Щоб зрозуміти, що це таке насправді, потрібно спочатку розібратися з трьома головними термінами, що лежать в основі — блокчейн, децентралізація та криптографія.

Простими словами, блокчейн в контексті криптовалюти — це цифровий реєстр, доступ до якого розподілений між авторизованими користувачами. У цьому реєстрі записуються транзакції, пов’язані з різноманітними активами, такими як гроші, будинок або навіть інтелектуальна власність.

Доступ до неї розподіляється між користувачами, і будь-яка інформація, що передається, є прозорою, негайною і «незмінною». Незмінність означає, що все, що записано в блокчейні, залишається там назавжди і ніхто не може це змінити або якось підробити.

Децентралізація

Централізовані гроші — це звичайні гроші (їх ще називають «фіат»), якими ми користуємося, і які регулюються такими органами, як Національний Банк України. Децентралізація в криптовалюті означає, що не існує подібного органу, який міг би нести відповідальність за нагляд за зростанням і падінням конкретної криптовалюти. Це має багато переваг перед централізованими грошима.

Деякі з переваг включають наступне:

  • Власникам валюти не потрібно «довіряти» єдиному керівному органу, оскільки всі в мережі мають доступ до однакової інформації, яку неможливо змінити.
  • Дані залишаються доступними лише для користувачів мережі, і вони надійно захищені. Спільна власність також означає, що всі користувачі підписуються під тим, наскільки є точними дані. А це, у свою чергу, означає, що існує дуже мало можливостей для неправильного управління даними або непорозумінь.
  • Безпека, яка є фундаментальною частиною блокчейну.

Криптографія і блокчейн

Криптографія — це метод, який захищає дані від несанкціонованого доступу за допомогою техніки шифрування. Більшість вимог, які висуває блокчейн, такі як конфіденційність і незмінність, реалізуються саме завдяки криптографії.

Коріння технології криптовалют можна простежити у 1980-х роках, коли було винайдено так званий «сліпий алгоритм». Цей алгоритм забезпечує безпечні та незмінні цифрові транзакції. Він залишається фундаментальним для сучасної цифрової валюти.

У 2008 році група людей (нині відома під псевдонімом Сатоші Накамото) створила керівні принципи першої та провідної криптовалюти на сучасному ринку — біткоїна. У 2009 році біткоїн був представлений світу. Але пройшли роки, перш ніж він був офіційно визнаний як платіжний засіб серед провідних торговців. Зараз ви можете обміняти свої монети завдяки біткоїн-автоматам Bitcoin ATM із найнижчими комісіями у світі, котрі розміщені вже в різних містах України.

Технологія блокчейн, що лежить в основі біткоїна, сьогодні використовується в банківській, страховій та інших галузях бізнесу. Зростаючи середньорічними темпами на 12,8% ринок криптовалют, за оцінками, досягне $4,94 млрд до 2030 року завдяки необхідності підвищення ефективності сучасних платіжних систем, зростанню глобальних грошових переказів і підвищенню потреби в захисті даних.

Як працює криптовалюта?

Як вже було зазначено, криптовалюти не контролюються урядом або центральними регуляторними органами. Ця концепція працює поза банківською системою, використовуючи різні бренди або типи монет, а основним гравцем є біткоїн.

1. Майнінг

Криптовалюти (які є повністю цифровими) генеруються за допомогою процесу, який називається «майнінг». Це досить складний процес. По суті, майнери повинні розв’язувати певні математичні задачі на спеціально обладнаних комп’ютерних системах, щоб отримати за це винагороду у вигляді біткоїнів.

В ідеальному світі на видобуток одного біткоїна людині потрібно лише 10 хвилин, але в реальності цей процес займає близько 30 днів.

2. Купівля, продаж і зберігання

Сьогодні користувачі можуть купувати криптовалюту у центральних бірж, брокерів та окремих власників валюти або продавати її їм. Біржі або платформи, такі як Coinbase, є найпростішими способами купівлі або продажу криптовалют.

Куплені криптовалюти можна зберігати в цифрових гаманцях. Цифрові гаманці можуть бути «гарячими» або «холодними». «Гарячий» означає, що гаманець підключений до інтернету, що полегшує проведення транзакцій, але робить його вразливим до крадіжок і шахрайства. «Холодний» гаманець, з іншого боку, безпечніший, але ускладнює проведення транзакцій.

3. Транзакції або інвестування

Криптовалюти можна легко переказувати з одного цифрового гаманця на інший, використовуючи лише смартфон. Після того, як ви ними володієте, ви можете:

  • використовувати їх для купівлі товарів чи послуг;
  • обміняти їх на готівку;
  • торгувати ними.

Якщо ви використовуєте біткоїн для покупок, найпростіший спосіб зробити це — через транзакції типу дебетової картки. Ви також можете використовувати ці дебетові картки для зняття готівки, як в банкоматі. Конвертація криптовалюти в готівку також можлива за допомогою банківських рахунків або пірингових транзакцій.