Розумні системи безпеки: які тренди на часі

18.04.2023

Розумні системи безпеки набувають все більшого поширення. Водночас, технології, що використовуються в цих системах, стають все більш досконалими — з новими інтелектуальними функціями, що надають власникам будинків і приміщень ще більше захищеності і спокою. Однак, варто зазначити, цей розвиток потенційно збільшує ризик кібератак через розумні охоронні пристрої, що зумовлює потребу в безпечних IoT-рішеннях.

Вашій увазі кілька головних трендів у сфері домашньої безпеки, за якими, як вважають експерти гіпермаркету безпеки Фортер, варто стежити цього року.

1. Розумні замки

Сучасні розумні замки виводять безпеку на новий рівень, дозволяючи відвідувачам або членам сім’ї отримати санкціонований доступ:

  • контактно — за допомогою біометричного сканування відбитків пальців, Smart PIN-коду, eKey або зчитувача карток;
  • безконтактно — наприклад, за допомогою додатків для смартфонів, розпізнавання обличчя або голосового управління.

Найбільш просунуті пристрої пропонують пряму трансляцію через додаток, щоб ви могли віддалено визначити, чи є хтось за межами вашого будинку або на під’їзній доріжці. Також вони оснащені нічним баченням, яке гарантує 24-годинний захист.

Контроль доступу без ключів, такий як клавіатура в поєднанні з розумним дверним замком, може значно підвищити безпеку і зручність як в приватних будинках, так і в офісних будівлях. Вона може реєструвати, хто і коли входить у двері, зменшити витрати на обслуговування для менеджерів будівель, а власники будинків можуть легко надавати доступ няням або вигульникам собак за допомогою коду на пульті дистанційного керування.

Також, інтелектуальний контроль доступу до будинку дозволяє власникам віддалено перевіряти стан свого житла та переконуватися, що воно замкнене та захищене.

2. Більш досконалі датчики

Дротові або аналогові системи домашньої безпеки потроху відходять у минуле. Тепер домовласники можуть встановити системи, які пропонують більш досконалі датчики, ширший діапазон і більший час безвідмовної роботи. Зараз ми не лише застосовуємо системи відеоспостереження, вступаючи в еру 8K-відеокамер, але й забезпечуємо їхню продуктивність за допомогою сенсорів нового покоління, які здатні:

  • використовувати розпізнавання голосу й обличчя для усунення помилкових тривог (особливо для екстрених служб);
  • пропонувати функції захисту від несанкціонованого втручання, щоб виявити будь-кого, хто намагається ухилитися або обійти розпізнавання;
  • працювати від автономної сонячної або акумуляторної батареї, а не від побутової електромережі, яка може зазнати пошкоджень або перебоїв у подачі електроенергії.

3. Штучний інтелект та Інтернет речей

Багато хто з нас навіть не усвідомлює, що вже використовує ці технології. Інтернет речей (IoT) — це датчики, гаджети та пристрої, що працюють разом без втручання людини, і вони швидко витісняють традиційне обладнання.

Штучний інтелект (ШІ), з іншого боку, описує сенсори або програмне забезпечення, які можуть приймати розумні рішення на основі накопичених даних. Це може бути:

  • голосове управління або розпізнавання обличчя для безпечного доступу;
  • камери, які не спрацьовують, коли, наприклад, сусідський кіт перетинає ваш ґанок;
    нагадування та налаштування на основі звичок вашої родини (навіть на індивідуальному рівні).
  • сигналізації, які можуть вибрати найбільш підходящу екстрену службу на основі відео- або аудіозаписів, включаючи полум’я, дим або підвищення температури.

4. Самостійно встановлювана та самокерована безпека

Безпека житла нині більше не обмежується елітними районами і фінансово вигідна не лише для великих об’єктів нерухомості. Сьогодні будь-хто може захистити своє житло без необхідності укладати багаторічний контракт із постачальником послуг. Найбільш популярною моделлю є «безпека як послуга», що оплачується за підпискою. При цьому ви самі можете встановити більшість таких систем «із коробки» і контролювати їх за допомогою звичайного смартфона.

5. Хмарні рішення

Очікується, що хмарні сховища стануть стандартним методом забезпечення домашньої безпеки, оскільки жодне інше рішення не пропонує такої ж простоти доступу або зберігання. Сьогодні власники будинків можуть вивчати відео- та аудіоматеріали без необхідності фізично перебувати в приміщенні. Тепер є альтернатива SD-картам, які можуть стати мішенню для досвідчених зловмисників, якщо не зберігати їх у достатній безпеці.