Піца в країнах світу: відчуйте розмаїття смаків

19.04.2023

Просте питання: назвіть найпопулярнішу страву у світі? Можна впевнено сказати, що у будь-якому куточку планети серед топ-5 улюблених страв обов’язково знайдеться піца. Майже всім вона до вподоби, є незмінним атрибутом вечірок, великих подій або ж її просто купляють, аби швидко нагодувати сім’ю.

У деяких випадках важко визначити, чи з’явилася італійська версія піци, яка потім була змінена відповідно до місцевих смаків, або вона була одночасно винайдена у різних країнах як основна частина місцевої кухні. В українському Львові, наприклад, є піцерія mapizza.com, що пропонує власні рецепти смачної піци. Що б там не було, одне можна сказати напевно: якщо ви спробуєте цю страву у різних куточках світу, ви відчуєте неймовірне розмаїття смаків.

Кілька слів про походження

Слово «піца» в будь-якій мові зазвичай означає розплющення або пресування тіста для отримання скоринки — воно може бути будь-якої консистенції та смаку. Часто тісто готують на дріжджах, щоб отримати м’яку, пухнасту текстуру; але може містити й інші інгредієнти, такі як розпушувач або яйця.

Тісто може також відрізнятися за смаком:

  • Деякі рецепти містять більше цукру, ніж потрібно для активації дріжджів; для більш солодкого смаку.
  • Також посилюють солоність тіста або залишають його зовсім прісним, позбавленим будь-якого смаку.
  • Є види піци, котрі використовують тісто лише у якості основи для викладання начинки.
  • Інші — щоб додати смакових якостей страві в цілому.

Оригінальний рецепт піци містив лише томатний соус, базилік і сир, що представляли три кольори італійського прапора. По мірі того, як новини про цю смачну і просту їжу поширювалися, розширювався і рецепт, включаючи в себе різні гастрономічні ідеї.

Піца у країнах світу

У більшості культур піца — «портативна» їжа, яку їдять руками, а іноді й на бігу. У своїй найпростішій формі ця страва потрапила до більшості країн через бідні квартали як спосіб прогодувати сім’ю з обмеженими ресурсами. Її легко приготувати, і для цього потрібно небагато інгредієнтів.

Усі світові версії піци ґрунтуються на місцевих інгредієнтах та смаках. І, здається, не існує табу на начинку для неї. Підхід простий — якщо ви можете щось з’їсти, ви можете покласти це на піцу. Кожен регіон світу експериментував зі створенням фірмового смаку — від морепродуктів в Японії до вершків і бекону в Ельзасі. А в Азії, особливо в Кореї, де піца з’явилася зовсім недавно, експерименти досі тривають.

Європа

Французька піца, або тарте фламбі, виникла у французькому регіоні Ельзас і вважається там особливим делікатесом. Подібно до італійської, вона починається з м’якої, тонкої скоринки дріжджового тіста. Традиційними начинками для тарте фламбі є вершки, карамелізована цибуля та лярдони.

Ще один різновид піци, популярний у Франції, — піссаладьє, що походить із Ніцци. Тісто для неї товстіше, ніж для неаполітанської, а традиційна начинка включає карамелізовану цибулю та анчоуси. Солоні анчоуси використовуються для того, щоб збалансувати солодкий смак цибулі.

Фламмукхен — німецька версія тарте фламбі, яка також походить із регіону Ельзас. Коли рецепт цієї страви перемістився через кордон до Німеччини, виникли деякі варіації. Фламмукхен традиційно готується з нарізаною сирою цибулею, а не з карамелізованою. Сирий бекон також замінюють на смажене сало.

Кебаб-піцу можна вважати неофіційним національним фаст-фудом Швеції. Її можна знайти в кожній піцерії по всій країні з півночі на південь, хоча південний регіон найбільш відомий у цьому сенсі. По суті, це піца з тонким коржем, сиром, помідорами, нарізаним м’ясом кебаба та цибулею.

Америка

У Нью-Йорку, американському епіцентрі, піца зберігає свою традиційну форму. Основа тонка і м’яка, покрита томатним соусом і сиром. Інші популярні начинки включають ковбасу, гриби, перець і цибулю, але саме пепероні є найпопулярнішою начинкою в усіх Сполучених Штатах.

Однією з найбільш унікальних варіацій класичної піци є кеші єна, яку готують на карибських островах Кюрасао та Аруба. В основі лежить традиційна місцева страва під назвою «кеші єна» — м’ясний фарш з яловичини, курки або кози, змішаний з оливками, каперсами та родзинками, який начиняють всередині порожньої шкірки від сиру едам.

Найкраща піца в аргентинському Буенос-Айресі продається в класичних піцеріях на проспекті Коррієнтес у центрі міста. Ця вулиця з театральними рядами нагадує Таймс-сквер у Нью-Йорку. Піца не схожа на будь-яку іншу — має товстий корж, більше сиру, ніж ви можете собі уявити, і дуже мало соусу. Найкращі смаки: муцца (просто старий добрий сир), сардина (скоринка, соус і сардина, без сиру) і власний винахід — фугаццета — лише корж, сир і сира цибуля.

Азія

У Туреччині є страва під назвою «лахмакун», котру готують на коржі, що нагадує піцу. Не дивно, що турецька версія включає баранину, оскільки це м’ясо популярне у всій близькосхідній кухні. Лахмакун готується з баранячого фаршу, томатів та унікальної суміші спецій на коржі. Кмин, паприка, кориця, часник, цибуля та кайєнський перець надають аромату цій доволі гострій страві.

Смачна вегетаріанська міні-піца, також відома як «тава-піца», продається в кіосках по всьому Мумбаї в Індії. Готову основу поливають гострим, пікантним соусом із томатів, цибулі та часнику, а на неї кладуть овочі: капусту, помідори, цибулю, болгарський перець і багато плавленого сиру. Деякі продавці також додають до піци власний гострий часниковий чатні для додаткового смаку.