Технологічні та стрімкі: як дрони допомагають аграріям

22.04.2023

Дрони, завдяки своїй ефективності, низькій вартості та зручності, нині широко застосовуються в різних галузях промисловості. Особливо це стосується сільського господарства, де вони стрімко змінюють ландшафт ефективності в галузі.

З огляду на ризики, пов’язані з перебоями в ланцюжку поставок, погодними умовами, хворобами сільськогосподарських культур та іншими загрозами, агрофірми, фермери та власники малого бізнесу в аграрній галузі все частіше звертаються за допомогою до таких технологій, як сільськогосподарські дрони.

Як саме ці технологічні летючі пристрої допомагають аграріям — детальніше йтиметься далі.

1. Обприскування

Традиційне ранцеве обприскування часто вважають неефективним і дорогим, не кажучи вже про небезпеку. Площа, яку може покрити робоча сила вручну, залежить від кількості та продуктивності працівників. Таке обприскування також займає багато часу, що призводить до того, що такі нагальні проблеми, як зараження шкідниками або грибковими інфекціями, не можуть бути вирішені вчасно — це, у свою чергу, веде до часткової або повної втрати врожаю та прибутковості.

Метод обприскування за допомогою дронів здатен вирішити всі ці проблеми. А з точки зору покриття, то безпілотник, звичайно ж, може охопити набагато більшу площу в порівнянні з ручним методом. Аби пересвідчитися в цьому і дізнатися всі нюанси, можна завітати в компанію Crop Land, яка професійно займається обробкою полів дронами.

Дрони-обприскувачі використовуються для внесення:

  • добрив;
  • пестицидів;
  • гербіцидів;
  • фунгіцидів;
  • насіння тощо.

У цілому, обприскування дронами сприяє зниженню витрат, необхідних для застосування агрохімікатів — як за рахунок ручної праці, так і за рахунок найманого обладнання — зменшенню впливу хімікатів, а в деяких випадках і підвищенню врожайності.

2. Картографування

Раніше картографування не вважалося важливим для успішного врожаю або правильного розміщення посівів, але зараз воно розглядається як життєво важлива частина сучасної сільськогосподарської практики, і все це завдяки допомозі безпілотників.

Картографування в сільському господарстві зараз використовується для планування розміщення посівів із метою досягнення оптимальної врожайності, дослідження рельєфу місцевості та висоти над рівнем моря, а також для аналізу ґрунту.

Картографування також важливе в тому сенсі, щоб на величезній плантації не залишалося порожніх місць для сприяння підвищенню врожайності. Крім того, воно дуже важливе для планування маршрутів зрошення, обприскування пестицидами та добривами і збору врожаю.

3. Моніторинг

Регулярний моніторинг посівів протягом усього циклу посадки є доволі критичним. Завдяки ньому можна визначити індивідуальний рівень здоров’я рослин, переконатися, що вони здорові, і чи є якісь інфекції або проблеми (наприклад, нестача води, поживних речовин тощо).

Виявлення інфекцій або проблем є важливим, адже фермери можуть вжити превентивних заходів, щоб уникнути їхнього подальшого поширення та заподіяння більшої шкоди врожаю. Цей процес відбувається шляхом спостереження за спектром світла, що поглинається та відбивається листком. Цей метод називається «нормалізований різницевий вегетаційний індекс» (NDVI).

NDVI вимірюється за допомогою камер, які фіксують невидиме світло, зокрема, світло в (або поблизу) інфрачервоній смузі. Основою для цього є те, що здорові рослини поглинають видиме світло і відбивають світло ближньої інфрачервоної зони (NIR). Тобто — що здоровіша рослина, то більше вона відбиває інфрачервоного світла.

4. Посів

Останнім часом з’являється практика використання дронів не лише для картографування та моніторингу, але й для запуску процесу посадки. Тепер можна побачити, як безпілотники використовують для посіву.

Це пов’язано з тим, що БПЛА можуть забезпечити більш рівномірний розподіл насіння та вищий рівень успіху. Ці системи вистрілюють стручки з насінням і поживними речовинами в ґрунт, забезпечуючи рослину всім необхідним для підтримання життя.