Покупка водонепроникної блискавки: типи застібок і фактори вибору

25.04.2023

Іноді здається, у світі є вже стільки зручностей, що вдосконалювати і винаходити більше немає чого. Що вже казати про таку колись значну інновацію, як застібка-блискавка. Кожного разу, коли вдягаємось, збираємо речі в рюкзак або сумку — ми незмінно маємо справу з цим винаходом. Тепер ці застібки різних розмірів, типів, кольорів виробляють мільярдами щороку — у тому числі й на заводі «Молнія», де купити водонепроникну блискавку можна без жодних проблем.

Давайте трошки зануримося в захисні властивості блискавок, зокрема — всього, що стосується захисту від води.

водонепроникна блискавка

Водонепроникні та водостійкі блискавки

Існує два основних типи застібок, призначених для захисту від води: водонепроникні та водостійкі. І хоча для когось це може звучати однаково, насправді вони доволі суттєво відрізняються.

Водостійкі блискавки оброблені водовідштовхувальним покриттям, яке змінює поверхневий натяг застібки. Така обробка змушує воду не просочуватися крізь неї, а збиратися на стрічці. Деякі виробники на додаток до стандартної обробки пропонують ще один рівень водонепроникності. У цьому випадку один бік застібки обробляється типовим водовідштовхувальним засобом, а інший — покритий поліуретановою плівкою для додаткового відштовхування води.

Водонепроникні блискавки, з іншого боку, повністю закриті від води і повітря. Вода просто не зможе проникнути крізь таку застібку. Ці блискавки використовують ущільнювач, який робить їх повністю водонепроникними.

Для чого використовуються?

Хоча цілі водонепроникних і водостійких застібок-блискавок схожі — не пропускати воду — вони використовуються для різних цілей.

Водонепроникні блискавки зазвичай використовуються для речей, які можуть бути повністю занурені у воду. Це, наприклад, рибальські жилети і гідрокостюми.

У той же час, водостійкі блискавки частіше використовуються, коли головним завданням є захист від негоди та дощу. Цей тип застібки поширений у спорядженні для активного відпочинку — дощовиках, наметах, рюкзаках тощо.

Фактори вибору

При купівлі та використанні водонепроникних блискавок слід враховувати кілька наступних вагомих факторів.

1. Водонепроникна якість. Водонепроникність значною мірою визначається шириною центрального шва. Що ширший центральний шов, то гірша якість водонепроникності.

2. Гідроізоляційна плівка. Плівка не має відклеюватися після багаторазового миття або впливу низьких/високих температур. Якісна плівка гарантує довговічність водонепроникної застібки.

3. Кольорові відмінності та стійкість кольору. При виборі слід враховувати різницю в кольорі між стрічкою блискавки і плівкою. В ідеалі, різниця в кольорі не має перевищувати 5% для збереження естетичного балансу. Слід також враховувати стійкість кольору — тобто стійкість до розтікання або вицвітання.

4. Гладкість поверхні. Поверхня плівки повинна бути рівною і гладкою. Як правило, що гладша плівка, то краще.

5. Екологічність. Водонепроникні застібки також мають бути екологічно чистими і пройти сертифікацію за стандартом OEKO-TEX 100 — найбільш авторитетного незалежного показника якості текстильних матеріалів — або іншими подібними екологічними сертифікатами.

Стаття для виробника блискавок molniya.com.ua