На що слід звернути увагу при виборі вхідних дверей: ключові характеристики

22.05.2023

Вхідні двері задають тон усьому, адже це те, що першочергово бачать ваші гості. Так, перше враження завжди має значення. Нині існує багато рішень, які вражають своїм вишуканим дизайном та інноваційним підходом. Тим не менш, якщо ваша ціль не лише якось здивувати чи похизуватися, а вибрати практичне і безпечне рішення, то варто врахувати кілька суттєвих аспектів, перш ніж купити двері в квартиру. Отже, на які ключові характеристики слід звернути увагу при виборі вхідних дверей?

1. Матеріал дверей

В Україні переважно використовують два основні матеріали, з яких виготовляють вхідні двері у квартиру — сталь і дерево. Також дуже популярним вибором є металеві двері з МДФ-накладками. Часто сучасна система вхідних дверей може поєднувати кілька матеріалів.

Дерево залишається класичним вибором для вхідних дверей, пропонуючи бажаний споживачами елітний вигляд, а також відмінну стійкість до вм’ятин і подряпин, які легко ремонтуються. Найпоширеніші породи дерева, з яких виготовляють двері, — це горіх, вишня, дуб, червоне дерево, клен, сосна та ялиця. Однак дерев’яні двері потребують періодичного лакування або фарбування, щоб вони виглядали якнайкраще. Двері з масиву дерева слід ретельно оглядати раз на рік на наявність ознак пошкоджень або значного зносу.

Сталь — найбільш універсальний і економічно вигідний матеріал, що забезпечує відмінну стійкість і безпеку. Сталь міцніша за дерево, вона не тріскається і не деформується. Сталеві двері преміум-класу, як правило, мають внутрішню сталеву раму та ізоляцію з пінопласту високої щільності. Такі двері не обов’язково мають виглядати як сталеві; їх можна замовити з покриттям із деревоволокна, що фарбується, ламінованого шпону або інших видів оздоблення.

2. Підвісна конструкція

Типова система з відкритими двома або трьома петлями — не єдиний спосіб навішування дверей. Зараз сучасні вхідні двері також можуть мати приховані петлі або кріпитися на вертикальному шарнірі, що забезпечує більший діапазон відкривання. Але, незалежно від того, яку систему підвішування ви оберете, петлі або шарнір можуть бути розташовані з обох боків дверей.

Вхідні двері, як правило, відкриваються назовні, однак, залежно від ваших потреб, на замовлення можуть вони бути спроєктовані так, щоб відчинятися всередину.

3. Енергоефективність та ізоляція

Більша частина тепловтрат зазвичай відбувається через витоки повітря навколо дверей, а не через самі двері. Тому, при їх виборі якість виготовлення дверної коробки так само важлива, як і якість самих дверей, а також якість конструкції, що об’єднує двері та коробку — ущільнювач має належним чином герметизувати, а поріг — плавно замикатися з нижнім краєм дверей.

Сучасні двері, як правило, не виготовляються з одного матеріалу, а являють собою сендвіч-конструкцію з декількох матеріалів, призначених для максимальної ізоляції та безпеки. Найякісніші вхідні двері зі сталі мають терморозрив — термостійкий матеріал, розміщений між внутрішньою та зовнішньою обшивкою, який запобігає проникненню тепла та холоду крізь обшивку та раму, що може призвести до утворення паморозі на внутрішній поверхні.

4. Безпека

Що стосується безпеки, то незалежно від того, з якого матеріалу виготовлені сучасні вхідні двері, вони відносно рівні за міцністю. А їхньою слабкою стороною є запірний механізм. Варто шукати двері з ригелем довжиною не менше одного дюйма та посиленою металевою накладкою. Деякі варіанти можуть мати до шести запірних штифтів, що робить їх практично непроникними.

Сучасні системи замикання включають в себе безключовий вхід за допомогою смартфона або транспондера, вхід за допомогою клавіатури або RFID (радіочастотної ідентифікації).