Закон про блокування рахунків

07.06.2023

Що робити, якщо виконавча служба заблокувала рахунки, найактуальніше питання на сьогодні. Блокування рахунків українців за борги, незважаючи на військовий стан, відновилося. Причому блокують всі рахунки до з’ясування, як приватні виконавці, так і державна виконавча служба.

За “гарячими слідами”, блокування рахунків повернули з 06.05 2023 року, розповімо, як бути, якщо ваш рахунок заблокували і чи можна зняти або переказати гроші з заблокованого рахунку.

Банк заблокував рахунок

Ваш рахунок заблокований — саме таке повідомлення надійшли і продовжують надходити громадянам України, для багатьох це стало несподіванкою. Справа в тому, що уряд вніс зміни до Закону про Виконавче провадження, окремого закону про блокування рахунків немає, і дозволив заблокувати гроші боржників.

Варто зазначити, що і раніше на рахунки боржників було накладено арешт, але діяло обмеження за сумою боргу в сто тисяч гривень. Банкам було заборонено блокування рахунку за менший борг, але арешт на рахунках залишався.

Важливо! Не варто звинувачувати банк та вимагати розблокувати рахунок співробітників фінансової установи. Банки блокують рахунки на підставі постанови виконавця, до нього і варто звертатися за зняттям санкції.

Чи прийдуть гроші на заблоковану картку

Чи можна зняти гроші, якщо картку заблоковано — відповідь однозначна, не можна, без відповідної постанови виконавця. Держава залишила боржникам дві мінімальні заробітні плати на місяць, а саме суму 134000 грн.

Для того, щоб банк дозволив зняття або переказ коштів у зазначеному розмірі, потрібно:

  • з’ясувати дані виконавця, який відкрив виконавче провадження, найпростіше це зробити у Реєстрі боржників;
  • звернутися до виконавця із заявою, особисто чи поштою, про застосування норми закону, вказати рахунок, яким користуватиметься боржник;
  • звернутися до банку та перевірити можливість користуватися грошима.

Якщо виконавчих проваджень декілька, потрібно писати заяви на всіх виконавців.

Як розблокувати банківську картку

Як розблокувати гроші на рахунку, ми з’ясували, сума обмежена і більше зняти без скасування арешту рахунку не вийде. Для того, щоб розблокувати рахунок та користуватися грошима без обмежень, потрібно зробити таке:

  • з’ясувати причину блокування;
  • з’ясувати підстави, це може бути рішення суду, постанова чи виконавчий напис нотаріуса;
  • ознайомитись з виконавчим провадженням.

Далі, найпростіше,що можна зробити, це сплатити борг і зняти блокування рахунку.  Якщо  арешт накладено незаконно і суму боргу завищено, доведеться звертатися до суду. Виконавчий напис нотаріуса не приймається до виконання на сьогоднішній день, але залишається виконавчим документом, і зняти блокування з рахунку за нотаріальним написом без суду неможливо.

З’ясувати причину блокування рахунку та розблокувати банківську картку допоможуть юристи компанії ПІК. Якщо рахунок заблоковано незаконно, адвокат оскаржить блокування в суді.