Що собою являє eSIM-карта і цінність цієї технології для вашого нового телефону

10.06.2023

Схоже, що епоха SIM-карт підходить до свого завершення. Ні, вони не зникнуть раптово, але сучасні технології непрозоро натякають, що фізичні карти потроху відійдуть у минуле. Принаймні вони вже більше не використовуються в сучасних телефонах преміум-класу. Натомість виробники впроваджують вбудовані SIM-карти, щоб ідентифікувати ваш пристрій для операторів зв’язку. Наприклад, есім від київстар вже набирає обертів пропорційно авдиторії, яка все більше оснащується новими гаджетами.

Що собою являє eSIM-карта?

Вбудовану SIM-карту, або eSIM, неможливо видалити. Це програмована SIM-карта, яка фізично підключена (тобто припаяна) до материнської плати смартфона. Вона виконує всі функції знімної SIM-картки, але ви не можете її фізично витягти — принаймні, не розбираючи телефон і не відпаюючи мікросхему.

На перший погляд це може здатися досить незручним. Адже, наприклад, подорожуючи за кордон на телефоні зі знімною SIM-картою, ви можете замінити її на карту іншого оператора, щоб отримати місцеве покриття і не платити за роумінг від свого основного оператора. Так само, якщо ви хочете змінити місцевого оператора, але залишити свій телефон, знімну SIM-картку можна витягнути і легко замінити на нову буквально за лічені секунди.

Однак технологія eSIM насправді робить зміну оператора ще простішою, принаймні в теорії. Замість того, щоб чекати на доставку нової SIM-картки або йти за нею до місцевого магазину, ви можете змінити оператора прямо у телефоні, ввівши відповідну інформацію від нього — часто просто відсканувавши QR-код камерою смартфона. Якщо ваш смартфон підтримує цю технологію, в налаштуваннях ви знайдете опції, які дозволять налаштувати eSIM, перемикатися між операторами, а також керувати вашими рахунками.

Які гаджети підтримують eSIM?

iPhone 14 та iPhone 14 Pro — це перші телефони від Apple з підтримкою тільки eSIM після того, як можливість встановлення двох SIM-карт з’явилася в iPhone XS. Також ця технологія підтримується в iPad Pro та всіх Apple Watch, починаючи з Series 2.

Кожен телефон Google Pixel, починаючи з Pixel 3, підтримує eSIM як опцію поряд зі звичайною SIM-карткою. Те саме стосується телефонів Samsung Galaxy, починаючи з серії S20.

Підтримка eSIM недавно з’явилася і на розкладних телефонах Moto Razr. Деякі пристрої зі стільниковими модемами — наприклад, комп’ютери на базі Snapdragon — можуть використовувати eSIM як альтернативу традиційній нано-картці, що вставляється в слот.

У той же час, компанія Oppo оголосила про випуск першої у світі автономної (SA) eSIM-картки, сумісної з 5G, яка була представлена в їх моделі Find X3 Pro. Це, по суті, означає, що eSIM тепер може підтримувати новітні мережеві стандарти 5G, а мережі 5G SA з меншою затримкою розгортаються по всьому світу.

Як eSIM працює в iPhone

Якщо у вас є фізична та eSIM-картки і ви підключені до двох різних мереж, ваш iPhone буде відображати обидві мережі на екрані одночасно.

Якщо смартфон перебуває в режимі очікування, а SIM- та eSIM-картки налаштовані, абоненти зможуть отримувати дзвінки та текстові повідомлення на обидва номери. Ви можете вибрати лінію «за замовчуванням», на яку ви будете здійснювати дзвінки, використовувати SMS, а також iMessage і FaceTime. Інша лінія призначена лише для SMS і голосових дзвінків.

Крім того, ви можете використовувати другу лінію лише для мобільного зв’язку — це корисно, якщо ви перебуваєте за кордоном і використовуєте місцеву eSIM-карту для передачі даних.

У моделях iPhone 14 із підтримкою тільки eSIM можна зберігати до восьми карт, причому дві з них можуть бути активними одночасно. Це працює так само, як і у випадку з фізичною та eSIM-карткою, за винятком того, що тут картки як такої немає.