Складські стелажі: різновиди й особливості

21.06.2023

Людина, яка ніколи не працювала у складському приміщенні, має своє уявлення про склад і стелажі. Втім зберігання – це важливий етап як виробництва, так і продажу продукції. Розумно організоване, воно оптимізує роботу підприємства, заощаджує цінний час і бюджет компанії.

Якими бувають складські стелажі?

Найімовірніше, перші склади з’явилися в часи активного розвитку торгівлі й мореплавання, коли в людини виникла потреба зберігати або везти на продаж велику кількість виробленої продукції. Лише на початку XIX століття стелажі почали використовувати не лише у судноплавстві, а й на підприємствах і в торгівлі. А в 1857 році компанія J.H. Philips отримала перший патент на виробництво поличних стелажів.

Сучасне розмаїття стелажних конструкцій вражає, а технології дають змогу оптимізувати логістику підприємства будь-якого типу і масштабу. Спробуємо дізнатися про основні типи стелажів і їхні особливості.

Палетні стелажі

Палетні стелажі найбільш популярні завдяки своїй універсальності, простоті та доступності. Класичні та фронтальні, статичні та мобільні, або гравітаційні, – нині вони існують у різних конфігураціях і широко використовуються на різних типах виробництва. Вони підходять для вантажу практично будь-яких габаритів, форм і ваги.

  • Шатлові стелажі – це конструкції з в’їзними системами, автоматизованою платформою і чималою глибиною. Палети переміщуються вглиб стелажа по напрямних. Така система не потребує заїзду складської техніки вглиб стелажа, що в деяких випадках прискорює роботу й робить експлуатацію безпечнішою.
  • У гравітаційних стелажах палети переміщаються всередині стелажа за рахунок роликів.
  • В’їзні стелажі – ідеальне рішення для відносно невеликого асортименту продукції, яку потрібно відвантажувати великими партіями.
  • Мобільні стелажі забезпечують високу місткість і легкий доступ до кожного піддону. Вони особливо зручні в холодильних і морозильних камерах.
  • Фронтальні стелажі дають змогу розташувати продукцію ярусами й ефективно використовувати площу складів з високими стелями.

Поличкові стелажі

Поличкові стелажі мають рамну конструкцію зі стійок і полиць. Ідеально підходять для зберігання легкого штучного різносортного товару.

Консольні стелажі

Консольні системи підходять для зберігання нестандартних великогабаритних товарів.

Надійні та якісні стелажі в широкому асортименті представлені у виробника й компанії-оператора SSK.