Тестувальник програмного забезпечення: хто це, що робить і якими навичками володіє

11.07.2023

Для того щоб витримати конкуренцію на ринку, компаніям вкрай важливо підтримувати якість своєї продукції під контролем. А якщо у якості продукту виступає програмне забезпечення (ПЗ), додаток або вебсайт — то й поготів. Після того, як продукт розроблено, і перед тим, як передати клієнтам, його необхідно протестувати на відсутність помилок.

Тестування займає п’яте місце в життєвому циклі розробки програмного забезпечення (SDLC). Це змушує кожну його частину проходити через кілька раундів ретельного тестування, що дає гарантію його якості, забезпечуючи надійність продукту і задоволеність клієнтів. А стоять за цим важливим процесом тестувальники ПЗ.

Хто такий тестувальник ПЗ?

Тестувальники програмного забезпечення (або інженери з тестування ПЗ, Software Testing Engineer — https://chiacademy.software/courses/manual-software-testing) входять у групу експертів із забезпечення якості або QA-тестерів, які відіграють невід’ємну роль у розробці додатків. Сферою їх ідповідальності є забезпечення відповідності новоствореного ПЗ і додатків еталонному стандарту та очікуваному призначенню без будь-яких помилок для отримання бажаних результатів.

Що робить тестувальник ПЗ?

Хоча профіль роботи тестувальника ПЗ дуже різноманітний, його основна роль полягає в безупинному випробуванні програмного забезпечення для виявлення будь-яких помилок, тобто наявності багів, і повідомленні про них для усунення низької продуктивності та проблем з інтерфейсом. Для цього їм доводиться виконувати численні тести на різних етапах життєвого циклу розробки. Продуктивність, функціональна масштабованість та зручність для користувача — деякі з аспектів, які можуть бути включені до тесту.

Для цієї ролі можна виділити такі ключові обов’язки:

  • Виконання тестів, аналіз результатів та звітування про будь-які проблеми та аномалії.
  • Забезпечення проведення тестування на всіх етапах SDLC.
  • Збір та документування як ручного, так і процедур автоматизованого тестування.
  • Аналіз та перегляд системних специфікацій.
  • Звітування про технічні проблеми та помилки, виявлені під час дослідницького тестування.
  • Виконання регресійного тестування після внесення будь-яких змін до коду.
  • Співпраця з розробниками та іншими членами команди та організація оглядових зустрічей.
  • Забезпечення належної якості програмного забезпечення.

Якими навичками має володіти тестувальник ПЗ

Посада інженера з тестування ПЗ вимагає належних технічних знань про всі пов’язані процеси та продукти, аби мати чіткий технічний профіль. Нижче представлено список основних навичок, які необхідні для такої ролі.

Базові знання SQL

Програмні системи мають значну кількість даних у фоновому режимі, що зберігаються у формі MySQL та інших. Тому для перевірки даних, зокрема — чи правильні дані зберігаються у бекенді, — потрібно мати елементарні знання мови SQL і принципів побудови баз даних.

Основи Linux та інших операційних систем

Розуміння операційних систем є обов’язковим для тестувальників ПЗ. Від них вимагається створення тестового середовища та виконання тестових кейсів; отже, наявність відповідних знань полегшить завдання. Крім того, більшість додатків і проєктів створюються в середовищі Linux, тому вкрай бажано ознайомитися з основами команд і операцій Linux, а також із процедурами тестування інсталяції, продуктивності тощо.

Практичний досвід роботи з інструментами управління тестуванням, відстеження дефектів та автоматизації

Оволодіння належними методами та інструментами управління тестуванням допоможе вам керувати пов’язаними з ним артефактами, зменшуючи ймовірність відмов. Наприклад, навчившись користуватися такими інструментами, ви зможете виявляти і відстежувати всі тестові кейси, зроблені командою.

Після роботи ручним тестувальником (Manual QA Engineer) вам потрібно опанувати деякі інструменти автоматизації, щоб стати потенційним автоматизованим тестувальником (Automation QA Engineer). Крім того, курси тестування, які, до речі, можна пройти на освітній платформі CHI IT Academy https://chiacademy.software/, допоможуть підготувати найкращу стратегію автоматизації та досягти майстерності у найефективніший спосіб.

Відстеження дефектів та життєвий цикл — інші ключові аспекти тестування ПЗ. Без належних знань та відповідних інструментів буде складно ефективно виявляти дефекти та справлятися з ними. Такі інструменти, як Jira або Bugzilla, стануть у цьому сенсі вам у нагоді.

Окрім вищезазначених технічних навичок, інженер із тестування ПЗ має володіти і деякими нетехнічними вміннями. Серед них:

  • Навички ефективної комунікації — для ефективної взаємодії з клієнтами та колаборації з членами команди для належного функціонування.
  • Логічні та аналітичні навички — щоб краще розуміти речі та отримувати глибокі інсайти.
  • Навички тайм-менеджменту — щоб організувати свій робочий план заздалегідь, тим самим підвищуючи загальну результативність і цінність для організації.
  • Проактивність — має відображатися в роботі, дозволяючи вам бути в авангарді у вирішенні питань.
  • Пристрасть — дозволяє досягати великих звершень, стимулюючи цікавість до інновацій і новаторських відкриттів.