Сучасні слухові апарати: які типи їснують і варіанти придбання

17.07.2023

Сучасні технології та досягнення сфері слухових апаратів дозволяють людям із різноманітними вадами слуху жити повноцінним життям без якихось обмежень. Це надзвичайно важливо, адже у світі не менше 10% людей мають ті чи інші проблеми зі слухом. Більше того, сучасні слухові апарати пропонують багато інших функцій, які роблять повсякденне життя простішим і зручнішим. Слід зауважити, що і варіанти придбання слухових апаратів можуть бути різними, адже цей ринок доволі конкурентний і всебічно розвивається.

Існує багато типів слухових апаратів, наприклад, завушні (BTE), внутрішньовушні (ITE) та внутрішньоканальні (ITC). Вибір типу, який підходить конкретній людині, залежить від різних факторів, серед яких:

  • ступінь втрати слуху;
  • розмір і форма вуха;
  • особисті уподобання;
  • зручність використання;
  • інноваційні технології.

Завушні апарати

Завушні апарати (BTE) підходять для людей із різним ступенем втрати слуху — від легкої до глибокої. Цей пристрій акуратно поміщається за вухом, а його корпус кріпиться до спеціальної вушної форми або тонкої трубки. Оскільки цей пристрій складається з декількох частин, необхідна ручна вправність, щоб забезпечити правильне вставляння і розміщення.

Внутрішньовушні апарати

Внутрішньовушні апарати (ITE) заповнюють або все вухо (так званий повний вкладиш), або частину вушної раковини (напіввкладиш). Вони найкраще підходять для людей, які можуть мати проблеми зі спритністю або труднощі з поводженням із дрібними предметами. Лікарі часто рекомендують завушні апарати для людей із помірною та тяжкою втратою слуху.

Внутрішньоканальні апарати

Внутрішньоканальні слухові апарати (ITC) сидять у вушному каналі глибше, ніж ITE, тому вони зазвичай менш помітні. Через менший розмір вони використовують менші батарейки, і з ними може бути складніше поводитися. Залежно від ситуації, деякі люди можуть отримати право на розміщення повністю внутрішньоканального слухового апарату (CIC) — вони розташовуються глибше у вушному каналі, тому ще менш помітні.

Звичайно, вартість таких пристроїв може бути досить обтяжливою для клієнта. Саме тому деякі компанії пропонують послугу розстрочки платежу. Наприклад, у «РЕОТОН» така розстрочка діє на всі види слухових апаратів Widex, подробиці на reoton.com.ua/uk/services/rassrochka.

Ресивер у вусі

Слухові апарати з ресивером у вусі (RITE) схожі на завушні апарати. Корпус RITE розташовується за вухом, а тонкий дріт ресивера проходить від нього через зовнішнє вухо і потрапляє у слуховий прохід. М’який наконечник знаходиться всередині вушного каналу, не закриваючи його. Для багатьох людей це забезпечує більш природне звучання. Варто зазначити, що такі апарати вимагають вправності рук. RITE підходять як для легкої, так і для важкої втрати слуху.

CROS/BiCROS

Лікар також може порекомендувати слуховий апарат CROS/BiCROS, якщо у людини мінімальна втрата слуху на одне вухо, а на інше вухо дуже слабкий слух або взагалі відсутній. CROS розшифровується як «контралатеральна маршрутизація сигналів», а BiCROS — «двостороння контралатеральна маршрутизація сигналів». Пристрій носиться на стороні з кращим слухом, а на стороні з гіршим — додатковий мікрофон. Хоча всі звуки потрапляють у вухо з кращим слухом, це дозволяє нормально чути із іншого боку.