Італійська піца: що в ній особливого

27.07.2023

Різноманіття рецептів піц сьогодні дійсно вражає. Кухарі не перестають вигадувати нові смаки в різних країнах, проте не зважаючи на це, поява першої піци закріпилася за Італією, адже саме там народилася всіма відома піца «Маргарита».

64c1746d48fd1.webp

Італійська піца: історія вишуканої страви

Замовляючи піци у різних ресторанах ви могли помітити, що зазвичай вони поділяються на «італійські» та «американські». Чим же відрізняються піци цих двох країн, які наразі славляться як найвідоміші представники цієї страви? Як правило, справа здебільшого полягає у тісті, яке використовують їх представники.

Традиція пекарства в Італії має давні коріння. Завжди у цій країні кухарі були відкриті до експериментів, що й підштовхнуло їх до відкриття нових, різноманітних смаків та рецептів. В Італії ще з давніх часів існувало багато страв, які готувалися на основі тіста. Раніше італійці виготовляли хліб плоскої форми з мінімальною кількістю начинок, що дуже схоже на сучасну піцу, як ми її знаємо.

Народження піци в Італії заведено вважати у Неаполі, а саме коли італійці винайшли традиційну італійську піцу Неаполітану. Вона робиться на класичному для цих піц тонкому тісті та славиться своєю простою, проте яскравою на смак начинкою.

Сучасна піца Неополітана сформувала свої особливості ще давно, а у 1984 році вони були офіційно формалізовані Неаполітанською піцерійською асоціацією. Італійці дуже сильно шанують та оберігають свою культуру та ті традиції, які в них розвивалися роками. Саме на їжу приходиться найбільше уваги італійського народу: вони вносять різноманітні закони щороку, які спрямовані на захист існуючих традицій у кулінарії.

Сьогодні замовити піцу в Івано-Франківську можна за рецептом відомих італійських кухарів, а у меню українські ресторани пропонують широкий асортимент страв, серед яких ви можете обрати найпопулярніші піци Італії.

Асортимент італійських піц, який пропонує піцерія Піца ІФ

  • Піцу Маргариту, яка складається з томатного соусу, базиліку та моцарели. Ця піца вважається самою популярною італійською стравою завдяки тому, що відтворює у своїх інгредієнтах прапор країни. Вона дуже легка та дієтична, зроблена звичайно на тонкому тісті та не викликає важкості після прийому їжі. Маргарита – це унікальна піца завдяки своїй універсальності: ви можете сміливо замовляти її у компанію людей. Особливо, якщо не впевнені, чи всі присутні їдять м’ясо. Здебільшого полюбляють Маргариту вегетаріанці, проте навіть м’ясоїдам вона прийдеться до смаку.
  • Піца Марінара складається з томатного соусу, часнику, оливкової олії та орегано. Рибалки міста Неаполь, що на півдні Італії часто готували цю піцу. Вона має дуже простий, проте насичений смак, який їй додають свіжі томати та часник. Оливкова олія доповнює фруктовий присмак, який чудово поєднується з томатами та часником. Орегано своєю чергою додає легку гіркувату нотку. Ця піца доволі легка, проте здатна наситити кожного.
  • Піца Капрічоза, яка складається з шинки, грибів, артишоків, оливок та томатного соусу. Ця піца вже має більш важкий склад, ніж попередні представники італійських кулінарних шедеврів. Вона походить від слова «каприз», яке підкреслює насиченість смаків цієї унікальної піци.
  • Піца Кватро Формаджі або як її ще називають «Чотири Сири» містить у складі моцарелу, горгонзолу, пармезан та ементаль. Вона виникла у регіоні Емілія-Романья, що знаходиться на півночі Італії та швидко здобула значної популярності по всьому світу.
  • Піца Кватро Стагіоні, що в перекладі означає «чотири сезони». Ця піца поділена на чотири частини та представляє одну з чотирьох пір року. Кожна з них має свою унікальну начинку, яка відображує сезонні овочі або інші інгредієнти відповідного сезону.

Італійська піца – це справжня знахідка для тих, хто хоче порадувати себе чимось смачненьким та як слід розслабитися.