«Розумні» контактні лінзи: інновації, що змінюють життя людей

28.07.2023

Технологія виробництва контактних лінз зазнала значного розвитку за останні роки. Інновації дали людям можливість виправляти ширший спектр проблем із зором і покращувати його. До того ж, це призвело до інвестицій і розробки високотехнологічних лінз, що змінюють життя людей на краще. Саме ті зміни, які безумовно відчуває на собі і кожен відвідувач центрів офтальмології https://zorko.ua/, де можуть професійно продіагностувати і підібрати потрібні окуляри та лінзи.

Як працюють і хто винайшов «розумні» контактні лінзи?

Розумні контактні лінзи (РКЛ) працюють за допомогою мікро-інструментарію. Це дозволяє створити лінзи, які не тільки покращують зір, але й так на нього впливають, що це кардинально змінює життя користувача.

Наразі не існує жодної компанії або особи, яка була б акредитована як розробник найпершої РКЛ. Багато в чому це пов’язано з тим, що визначення «розумна» можна інтерпретувати по-різному. Наприклад, доступні на ринку контактні лінзи, які використовують матеріалознавчі технології для поліпшення зору і досвіду носіння, були першими «розумними» лінзами, які стали першопрохідцями.

Перша в своєму роді новаторська технологія матеріалу для контактних лінз — Water Gradient Technology від Alcon — забезпечує зволоження очей для комфорту протягом усього дня за рахунок збільшення вмісту води біля зовнішньої поверхні лінзи, створюючи подушку вологи там, де вона контактує з оком. Зараз іще одна широко відома компанія — Mojo Vision — виграє гонку за виведення на ринок першої цифрової РКЛ з функцією доповненої реальності.

Що можуть робити розумні контактні лінзи?

Нині науковці зі всього світу розробляють та експериментують із розумними лінзами та їхнім потенціалом для лікування очних захворювань. Хоча футуристичні зразки ще не доступні для широкого вжитку, деякі з них вже проходять клінічні випробування. І це найближче майбутнє безупинно наближається, що дозволяє вже якісно проводити діагностику зору https://zorko.ua/poslugi/diagnostika-dlja-ditej/ наших дітей.

Ось останні інновації в технології виробництва контактних лінз:

Телескопічні контактні лінзи. Ці високотехнологічні лінзи розробляються дослідниками Швейцарського федерального технологічного інституту. Вони дозволять користувачам мати об’єкти, що здаються у 2,8 рази більшими, ніж вони є насправді. Користувачеві потрібно буде підморгнути одним оком, що змусить його зір «збільшитися» подібно до фотоапарата. Телескопічна контактна лінза складається з мініатюрних алюмінієвих дзеркал, розташованих по центру у вигляді кільця. Вони працюють з поляризаційним фільтром, який відбиває світло, збільшуючи об’єкти і розширюючи їхній розмір. Вважається, що такі лінзи особливо корисні для людей із дегенерацією жовтої плями.

Контактні лінзи з камерою. Незважаючи на розчарування, пов’язане з високотехнологічними характеристиками окулярів Google Glass, у 2014 році компанія Google розпочала процес розробки контактних лінз, які діють як камера, коли ви моргаєте. Ці лінзи можуть допомогти незрячим людям переходити дорогу та орієнтуватися в повсякденному оточенні. Для цього вони фотографують і надсилають сигнали на смартфон користувача, щоб попередити його про жваву дорогу тощо. Хоча Google Glass, судячи зі всього, поки відклали в довгий ящик, контактна лінза з камерою все ще може бути на порядку денному.

Контактні лінзи, надруковані на 3D-принтері. 3D-принтери стають все більш досконалими і, завдяки сучасним матеріалам, можуть друкувати майже все. Проте, коли справа доходить до виробництва контактних лінз, точність тут є ключовим фактором, адже вони вимагають точних специфікацій і виготовляються з делікатних матеріалів. Серед інноваторів у цій сфері — голландська компанія Luxexcel, яка почала працювати над цим процесом ще у 2019 році.

Контактні лінзи з доповненою реальністю. Технологічна компанія Innovega наразі працює над створенням контактних лінз, які включають доповнену реальність (AR). Її система iOptik — це пристрій, який має форму контактної лінзи і зможе відображати ті ж функції, що і смартфон, включаючи супутникову навігацію, соціальні мережі та відеочат. Із запуском гарнітури Apple Vision XR (розширеної реальності) може зрости попит на портативні, натільні інструменти зору XR, які поєднують цифровий, віртуальний і реальний світ.

Контактні лінзи для метавсесвіту. Каліфорнійська технологічна компанія InWith розробляє те, що її дослідники називають першою контактною лінзою «з можливістю налаштування зору», яка обіцяє уможливити метаверсійні додатки. Контактна лінза InWith, що вперше була представлена на виставці CES 2022, пропонує потенціал для наступного великого кроку у сфері доповненого зору.