Працюємо на себе: які є можливості заробітку в інтернеті та віддаленої роботи

11.08.2023

За останні кілька років робочий ландшафт змінився кардинально і безповоротно. Так само змінилося і сприйняття віддаленої роботи, оскільки широко відкрилися її переваги як для роботодавців, так і для працівників. Можливість вибору робочого середовища тепер є ключовим фактором для багатьох претендентів, які шукають кращого балансу між роботою та особистим життям і оцінюють нові кар’єрні можливості.

Дослідження свідчать, що компанії втрачають щонайменше $600 мільярдів на рік через відволікання на робочому місці, а віддалені працівники на 35-40% продуктивніші, ніж їхні колеги з офісу. А нещодавнє опитування Microsoft показало, що майже 90% працівників повідомили про свою вищу продуктивність на роботі у віддаленому або гібридному режимі.

Існує ряд загальних причин, чому віддалена робота підвищує продуктивність. Серед них:

  • комфортніше робоче місце;
  • тихіше робоче середовище;
  • менше перерв;
  • більше зосередженого часу;
  • відсутність офісних правил.

Але тепер дуже багато людей не мають бажання прив’язуватися до якоїсь однієї компанії, оскільки можуть працювати на себе і заробляти гроші в інтернеті через його численні переваги та відносно низькі бар’єри для входу. Більшість методів заробітку в онлайні потребують лише комп’ютера або смартфону та надійного підключення до мережі. Це дозволяє вести свій бізнес за власним графіком і з будь-якого місця — наприклад, подорожуючи світом або просто з дому.

Редакція порталу whiteprofit.com.ua рекомендує шукати можливості заробітку в інтернеті та віддаленої роботи, щоб вже мати можливість заробляти з будь-якої точки Землі, і пропонує ознайомитися з деякими методами.

1. Продаж фотографій і відео

Багато компаній нині використовують стоковий контент на своїх вебсайтах і в маркетингових матеріалах. Тому продаж стокових фотографій і відео — чудовий спосіб отримати пасивний дохід, особливо для тих, хто цим захоплюється.

Аби продати свої унікальні фотографії та відео, зареєструйтеся і завантажте їх на різних онлайн-майданчиках. Найбільш популярні фотостоки: Shutterstock, Depositphotos, iStockphoto. Або ж створіть власний гарний фотосайт і залучайте на нього покупців.

2. Продаж вживаних речей

Продаж або здача в оренду наявних у вас речей (особливо якщо у вас забиті ними вже всі шафи) — це чудовий спосіб заробити та звільнити простір. Однією з найпопулярніших категорій секонд-хенду є одяг. За прогнозами, до 2026 року світова ринкова вартість індустрії секонд-хенду досягне $218 мільярдів.

Перш ніж розміщувати потенційні товари на онлайн-майданчиках, зробіть каталогізацію речей на продаж і якісні фотографії. На майбутнє слід подумати про створення вебсайту для розміщення власного інтернет-магазину і перетворення його на довгострокове бізнес-підприємство.

3. Створення і продаж творів мистецтва

Митці можуть досить добре заробляти, продаючи свої фізичні або цифрові твори мистецтва та отримуючи за це комісійні. Соцмережі тут стануть в нагоді. Наприклад, ви можете створити акаунт в Instagram, присвячений вашому мистецтву, та активувати функцію «Покупки в Instagram». Також можна зареєструватися на Facebook Marketplace, приєднатися до профільних груп і просувати свої твори серед потенційних клієнтів. І, звичайно, обов’язково слід долучитися до відповідних арт-маркетплейсів. Продавати дизайнерські вироби і залучати клієнтів можна і через власний вебсайт-портфоліо.

4. Тестування ігор та додатків

Відеоігри нині займають найбільший сегмент світового ринку цифрових медіа. Як наслідок, існує багато можливостей для додаткового заробітку в мережі шляхом тестування додатків та ігор.

Є додатки, що дозволяють заробляти бали лояльності на подарункові картки, граючи в мобільні ігри. Деякі вебсайти пропонують можливість грати в найпростіші ігри та вигравати грошові призи. Як пише портал про заробіток, існують також глобальні мережі бета-тестування, які платять людям за те, що вони грають в ігри до виходу їхнього релізу. Гравцям при цьому має бути щонайменше 18 років і вони підписують угоду про нерозголошення.

5. Тестування вебсайтів

Якщо ви цікавитеся вебдизайном і розробкою, спробуйте тестувати вебсайти. Цей метод також чудово підходить для тих, хто хоче розпочати власну справу у сфері вебдизайну, оскільки він дає уявлення про те, як працює індустрія.

Тестувальник отримує оплату на основі проєкту, і розцінки можуть суттєво відрізнятися на різних платформах. У середньому плата складає $10 за звичайний тест і доходить іноді до $60 і більше за триваліші живі тести.

6. Таємний онлайн-покупець

Багато підприємств і компаній, що займаються дослідженням ринку, платять таємним онлайн-покупцям за те, що вони видають себе за постійних клієнтів, здійснюють покупки в різних торгових точках і аналізують споживчий досвід. Також пропонується віддалена робота з такими завданнями, як оцінка магазинів електронної комерції та колл-центрів.

Виплати різняться в різних компаніях. Покупці зазвичай отримують безкоштовні товари, ваучери та подарункові картки або заробляють від $10 до $30 за кожне виконане завдання. Але треба остерігатися компаній, які просять вас заплатити, щоб стати таємним покупцем, або змушують вас безкоштовно виконати певну кількість завдань.

7. Участь в онлайн-опитуваннях

Чимало людей заробляють гроші, беручи участь в опитуваннях компаній про поведінку споживачів. Результати цих опитувань можуть допомогти компаніям приймати обґрунтовані рішення щодо свого бізнесу. Але цей метод заробітку точно не варто сприймати, як основний, адже більшість таких сайтів пропонують доволі низьку оплату, а учасники можуть отримати гроші лише після досягнення встановленого порогу заробітку. Крім того, багато опитувань обмежені певною демографічною групою.