Мовне занурення: імерсивний метод вивчення англійської

28.08.2023

Безперечно, вивчення другої (або навіть третьої) мови стає все більш необхідною і важливою навичкою для тих, хто хоче йти в ногу з сучасною глобальною економікою, що стрімко розвивається. Це потрібно як для подорожей, поглиблення розуміння інших культур, так і розвитку особистої впевненості та креативності. Особливо, якщо ця мова англійська.

Вивчення англійської — це довгий, але захопливий шлях, що включає в себе набагато більше, ніж просто заучування граматичних формул і словникового запасу, зауважує Mrs. Ann, яка веде курси англійської мови онлайн. Насправді ж, один із найкращих способів вивчити мову — це зануритися в неї з головою.

Найбільш ефективний метод вивчення англійської — імерсивний (або занурення у мовне середовище); трохи розповімо, як власне він працює.

Яке відношення імерсивне навчання має до вивчення мови?

Імерсивність полягає у повному оточенні себе мовою, яку ви вивчаєте. Для дітей шкільного віку це може бути вивчення математики, природничих наук та інших предметів за допомогою цієї мови. Для дорослих людей це означає буквально жити мовою у повсякденному житті.

У одному з експериментів, проведених у минулому десятилітті, учасники були розділені на дві групи. Одна група вивчала мову у звичайному класі, а інша проходила навчання через занурення у мовне середовище. Через п’ять місяців провели тест на визначення рівня англійської. З’ясувалося, що обидві групи зберегли знання мови, навіть якщо вони не використовували її взагалі. Також вони продемонстрували мозкові процеси, подібні до тих, що властива носіям мови. Однак було виявлено, що група занурення демонструвала повну структуру мозку носія, тобто вони показали нейронну обробку синтаксису, подібну до природної.

Причина, чому навчання із зануренням дійсно працює, полягає в тому, що воно ставить вивчення мови в контекст. Ось чому люди, які переїжджають до нової країни, у переважній більшості вивчають мову з шаленою швидкістю — їм доводиться жити, взаємодіяти і виконувати повсякденні завдання як зазвичай… За винятком того, що вони роблять це вже на своїй новій мові.

Як працює англійська із зануренням?

Підходи до вивчення мови за допомогою занурення ґрунтуються на гіпотезі вхідного матеріалу Крашена. Ідея полягає в тому, що якщо ви достатньо чуєте або читаєте мову на зрозумілому для вас рівні, ви вдосконалюєтесь і станете краще нею користуватися. Ця гіпотеза входить у групу з п’яти гіпотез засвоєння другої мови, розроблених у 1970-1980-х роках американським лінгвістом Стівеном Крашеном.

Особливість імерсивного навчання — те, що відрізняє його від інших підходів — полягає в кількості можливостей чути, читати і використовувати мову. Занурення забезпечує постійний вплив, а отже, безмежні можливості для навчання.

Це також вирішує і проблему мотивації. У неімерсивному середовищі, якщо студент не хоче набувати мовні знання, він не мусить цього робити. Але в середовищі занурення ідея полягає в тому, що студенти змушені використовувати мову — адже цього вимагає саме середовище.

Отже, імерсивне навчання має дві унікальні характеристики:

  • більше можливостей для взаємодії з мовою;
  • середовище, яке вимагає такої взаємодії.

Як отримати максимальну користь від імерсивного навчання

Проблема в тому, що більшість із нас не може просто кинути все, переїхати в іншу країну і присвятити весь свій час мовним вправам. Але не варто впадати у відчай. Існує безліч способів інтегрувати метод занурення у своє повсякденне життя, незалежно від того, в якій точці світу ви живете.

Насправді, імерсивність може означати все, що завгодно: від залучення більшої кількості технологій, таких як різноманітні додатки, до використання різноманітних ресурсів для вивчення мови, таких як перегляд фільмів, телебачення або прослуховування радіо.

Більше того, навіть просто виходити на вулицю і намагатися спілкуватися з носіями англійської також є безцінним способом практики. Це створює власне навчальне середовище із зануренням, що, в свою чергу, сприятиме засвоєнню граматики та розширення словникового запасу.