Як позбутися пігментних плям: поради

18.09.2023

Пігментні плями — це дефект шкіри. Частіше вони не приносять жодної фізичної шкоди. Кількість меланіну може мінятися, а через це з’являються такі плямки. Протидіяти їм можна. Наприклад, сироватка для обличчя від пігментних плям від Vichy гарно висвітлює кольорові зміни на перших етапах. Бренд пропонує різну дерматокосметику, що професійно лікує гіперпігментацію.

Особливості пігментних плям

Головна причина пігментних плям — висока концентрація меланіну. Його надлишок з’являється через:

  • відсутність SPF у вашому догляді;
  • гормональні зміни (часто під час вагітності й менопаузи);
  • вікові зміни, коли меланоцитів стає менше, а об’єм їхній збільшується;
  • запалення шкіри, що викликають виробіток меланіну;
  • медикаменти, наприклад, антибіотики й використання трав як-от звіробій.

У жінок через гормональні зміни частіше виникає хлоазма. Ці плямки можуть самі по собі зникати, коли гормональний фон приходить до норми. Від сонця та віку теж з’являються плями. Вони не шкідливі, але можуть залишатися на все життя. Плями PIH виникають після запалень і акне.

Профілактика пігментації

Частіше від сонця залежить, наскільки інтенсивним можуть бути пігментні плями. Тож треба користуватися кремом з SPF, обмежувати час на вулиці. Це базовий догляд за шкірою, що допоможе уникнути гіперпігментації. Не забувайте, що сонце активно не тільки влітку. В інші пори року також бажано користуватися захистом.

Косметика проти пігментації

Найпростіший спосіб, як позбутися пігментації, — використовувати косметику. Для цього підходять:

  • інтенсивні сироватки, які проникають глибоко у шари дерми;
  • відбілювальні креми, які борються з пігментом безпосередньо;
  • хімічний пілінг — делікатна процедура, що відновлює глибоко шкіру.

Пілінг краще довірити дерматологу. Якщо ж гіперпігментація має шкідливі наслідки для шкіри, точно треба звертатися до лікаря. Він призначить лікування.

Отже, пігментація — не вирок, а доволі поширена ситуація. Ви можете переглянути косметику Vichy з купою рішень. У них є також догляд за волоссям, різними типами шкіри й тілом.