Рішення для зарядки електромобілів, які змінюють правила гри

22.09.2023

Електромобілі нині завойовують значну частку ринку завдяки все більш зрілим технологіям, заохоченням урядів і планам країн щодо поступової декарбонізації. Цифрова трансформація, у свою чергу, створює підґрунтя для змін в енергетичній інфраструктурі, які ми спостерігаємо прямо зараз. Вона допомогла зберегти безперервність бізнесу та продуктивність в одній із найскладніших і швидкоплинних галузей, де serwis samochodów elektrycznych відбувається вже практично на всіх рівнях.

Що ж стосується інновацій у програмному забезпеченні, такі як інтелектуальна (або «розумна») зарядка, то вони вже втілені на практиці і принесли велику користь індустрії. Зокрема — допомогли оптимізувати передачу і зменшити втрати енергії, підвищити ефективність і скоротити витрати.

Давайте детальніше розглянемо 4 рішення для зарядки електромобілів (EV), які змінили правила гри.

1. «Розумна» зарядка

«Розумна» (smart) зарядка — це просунута хмарна система зарядки, яка дозволяє електромобілям, зарядним станціям та операторам обмінюватися інформацією. З’єднання дозволяє дистанційно контролювати, керувати та обмежувати роботу цих станцій для оптимізації енергоспоживання.

Смарт-зарядка уможливлює спільне використання енергії, дозволяючи операторам електромереж пропорційно розподіляти доступну енергію між усіма доступними зарядними станціями. Таким чином, система допомагає балансувати навантаження шляхом оптимального розподілу енергії без будь-яких змін в існуючій інфраструктурі.

У найближчому майбутньому електроенергія, необхідна для зарядки електромобілів, буде вироблятися з відновлюваних джерел: сонячних панелей, енергії вітру, гідроенергії, геотермального тепла. Розумна система зарядки легко адаптується до всіх змін, в тому числі і до важливого переходу на «зелену» енергетику. Ця інтелектуальна та гнучка технологія відповідає потребам користувачів, електромобілів, електромереж, власників бізнесу та нашого довкілля.

2. V2G («автомобіль-мережа»)

V2G — це технологія, яка дозволяє повертати енергію в електромережу від акумулятора електромобіля. Заряджати і розряджати акумулятор за технологією «автомобіль-мережа» можна на основі різних показників, таких як виробництво або споживання енергії поблизу.

V2X означає «транспортний засіб, підключений до будь-чого», наприклад, «транспортний засіб, підключений до будинку» (V2H), «транспортний засіб, підключений до будівлі» (V2B) або вищезгаданий «транспортний засіб, підключений до електромережі» (V2G).

Основна ідея технології «автомобіль-мережа» схожа на звичайну «розумну» зарядку, яку іноді називають зарядкою V1G, забезпечуючи контроль над  EV-зарядкою. У той же час, технологія V2G дозволяє повертати енергію від транспортного засобу назад в мережу, щоб збалансувати виробництво і споживання електроенергії.

V2G — це програмна інновація, що змінює правила гри, яка разом із смарт-зарядкою визначатиме майбутню енергетичну систему, засновану на відновлюваних джерелах.

3. Зарядні станції, сумісні з OCPP

OCPP розшифровується як Open Charge Point Protocol — протокол відкритих точок зарядки. Кожна платформа для EV-зарядки повинна впровадити протокол OCPP, щоб передбачити майбутні вимоги ринку електронної мобільності та змінити попит власників електромобілів.

Ця інноваційна технологія забезпечує незалежний зв’язок між точками зарядки та будь-якою платформою управління зарядною мережею. Вона повертає контроль над вибором мережі або управлінням підключенням до станцій, тобто власники бізнесу не залежать від одного постачальника. OCPP забезпечує контроль над доступністю зарядних станцій — відкриття або блокування певної станції в будь-який час — і дозволяє автоматизувати білінг (оплата за допомогою RFID).

4. Зарядка EV як послуга eRoaming

Відкритий протокол InterCharge (OICP) або відкритий інтерфейс зарядної станції (OCPI) об’єднує тисячі підприємств у різних країнах за допомогою API, заощаджуючи час і гроші, одночасно підвищуючи надійність і безпеку завдяки інтероперабельності зарядних  EV-станцій. Він підтримує зв’язок між постачальниками послуг (смарт-зарядка) та операторами зарядних станцій.

Це рішення може змінити майбутнє індустрії електронної мобільності, об’єднавши учасників ринку. Він дозволяє водіям легко заряджатися на будь-якій станції з мережі взаємозарядки, незалежно від того, яким контрактом на зарядку електромобіля вони володіють. Основна мета цього рішення — надати споживачам прозору інформацію про місця та ціни на зарядні станції за допомогою відкритого міжнародного сервісу.