Сучасна ультразвукова діагностика і технологічні новації

23.09.2023

Лікарні та клініки по всьому світу шукають нові способи покращити клінічні робочі процеси та досягти кращих відносин між пацієнтом і лікарем, ніж раніше. У цьому контексті велику роль відіграє діагностичне ультразвукове дослідження, що є основним методом візуалізації в широкому спектрі медичних застосувань — від кардіології до гінекології.

Але здатність отримувати чіткі зображення клітин, тканин і фізіологічних реакцій в реальному часі не в усіх галузях медицини використовується однаково. У деяких випадках технології для отримання чітких зображень просто не існує. В інших — традиційне обладнання, зокрема рентген або МРТ, є більш доступним для діагностики. Але і це скоро зміниться.

Для ультразвукової діагностики https://inmedua.com/ultrazvukova-dagnostika/ нині існує значно менше бар’єрів для застосування. Оскільки сенсорні технології продовжують вдосконалюватися, а клініцисти, у свою чергу, розробляють інноваційні програми, візуалізація в місцях надання медичної допомоги стає все більш поширеною в таких різноманітних сферах, як реабілітація після травм і діагностика раку.

Переваги сучасного ультразвуку

При проведенні дослідження новітні ультразвукові апарати налаштовуються на бажані для вас параметри, але при цьому вони також містять всі технології, на які ви звикли покладатися, і навіть більше.

Все більше уваги приділяється ергономіці апаратів для забезпечення комфорту користувача. Завдяки великим, регульованим світлодіодним екранам і можливості налаштувати висоту монітора, кут нахилу консолі управління і розміщення апарату відповідно до ваших вимог, ви будете відчувати менше навантаження на своє тіло, ніж це було протягом тривалого часу. Отже, в той час як пацієнт отримує зиск від нових та покращених можливостей візуалізації, ваше власне самопочуття покращується завдяки пристрою, який не змушує вас займати незручні положення.

Важливо відзначити, що все це відбувається без будь-якої втрати діагностичних можливостей.

Ось деякі з переваг сучасного ультразвуку:

  • висококонтрастна роздільна здатність;
  • висока точність передачі;
  • оптимізація зображення в один дотик;
  • зменшення шуму;
  • покращена еластичність;
  • приголомшлива деталізація зображення;
  • автоматизація.

Новації в ультразвукових технологіях

Ультразвукова техніка переживає період стрімких інновацій. Лікарі-діагности мають доступ до широкого спектру зондових технологій, які роблять можливими спостереження та візуалізацію у 2D та 3D форматі — від передових п’єзоелектричних до ємнісних мікропроцесорних ультразвукових датчиків (CMUT).

Що нового з’явилося в ультразвукових технологіях та додатках? Як вони змінять традиційні підходи до медицини? Давайте розглянемо ці питання докладніше, зупинившить на ключових ультразвукових інноваціях.

Мультимодальна візуалізація за допомогою прозорого ультразвукового датчика (TUT)

Ця технологія дозволяє лаборантам культивувати клітини і стимулювати їх за допомогою ультразвуку, щоб оцінити їх поведінку. Зокрема, фахівці можуть культивувати і стимулювати клітини безпосередньо на чипі датчика і спостерігати за ефектами з прозорістю понад 80%, — запевняє компанія «ІНМЕД УКРАЇНА», офіційний дистриб’ьютор медичного обладнання Canon Medical Systems в Україні. Ця технологія допоможе у вивченні диференціації стовбурових клітин, механобіології ракових клітин, доставки ліків та нейромодуляції.

Мультипараметричне ультразвукове дослідження (mpUSS)

Ця ультразвукова інновація готова витіснити традиційну МРТ як ефективний метод діагностики раку передміхурової залози. Він використовує відтінки сірого, еластографію зсувних хвиль і ультразвукову візуалізацію з контрастуванням для виявлення та кваліфікації патологій передміхурової залози. Переваги mpUSS включають величезну економію коштів і часу в порівнянні з МРТ.

3D-матриці для багатогранної візуалізації

Багатогранна візуалізація полегшує виявлення та оцінку внутрішньосудинних станів, таких як накопичення бляшок, що дозволяє поставити більш обґрунтований діагноз і розробити план лікування. Його основним застосуванням буде оцінка сонних і стегнових артерій для прискорення кількісного визначення об’єму атеросклеротичної бляшки, що замінить традиційні клінічні оцінки рівня холестерину, артеріального тиску, глюкози в крові та аналіз способу життя.

Технологія кремнієво-фотонного акустичного детектора (SPADE)

У датчиках SPADE використовуються оптичні компоненти замість електричних, що дозволяє отримувати зображення з високою роздільною здатністю за допомогою меншого датчика. Ця технологія має потенціал для покращення можливостей ультразвукового дослідження судин і вже зарекомендувала себе як така, що дозволяє отримувати зображення з надвисокою роздільною здатністю близько 10 мікрометрів.

По мірі того, як ультразвукова техніка проникає в ширший спектр медичних галузей, будуть продовжувати з’являтися технології для підтримки специфічних, спеціалізованих застосувань. Ультразвук є потужним інструментом для покращення догляду за пацієнтами — від раннього виявлення до критичного реагування — і, незалежно від пацієнта чи діагнозу, поліпшення прогнозу.